AKTUELNO

Koliko puta ste kupili smrznuto povrće, meso, ribu ili neku drugu namirnicu, a onda sa njom "putovali" duže od pola sata ili je, kada ste došli kući, samo nehajno spustili, pa je tek kasnije prebacili u zamrzivač ili počeli da je kuvate/pečete?

E, pa, to je jedna od nimalo bezopasnih grešaka koju pravite. Jer, posle kupovine idealno bi bilo da se pridržavate pravila 30 minuta - to znači da bi smrznute namirnice u tom roku morale da se nađu u vašem zamrzivaču ili loncu.

U protivnom se smanjuje kvalitet hrane, a neretko se i kvari, jer postaje podložna najezdi bakterija.

Još jedna od čestih grešaka je što se meso za pečenje bocka, a tako zapravo iz njega ističe sok i meso ostaje suvo. Vodite računa da namirnice termički obrađujete samo onoliko vremena koliko je neophodno, dalja obrada prouzrokovaće nepotrebno stvrdnjavanje mesa, a povrće će promeniti ukus i izbledeti.

Uvek je bolje da povrće kuvate na pari, a ne u vodi. Ako koristite sveže začinsko bilje, u jelo ga stavljajte tek pri kraju kuvanja, jer će ukus biti intenzivniji i sačuvaće korisne sastojke. Ukoliko gotovo jelo ne konzumirate odmah nakon kuvanja, nego ga nosite sa sobom na posao, morate ga što pre ohladiti.

Kada ga stavljate u frižider da bi se ohladilo, ne pokrivajte ga poklopcem ili folijom - važno je da hladan vazduh može da kruži oko posude. Porcije jela zatvorite tek kad su se potpuno ohladile.

#Povrće

'