AKTUELNO

Ove vrste cveća nisu nimalo zahtevne za sadnju i održavanje.

Sezona sadnje cveća u baštama i dalje traje, te je dobro znati kako odabrati odgovarajuću vrstu, ne samo po izgledu već i po drugim kriterijumima. Nije isto da li je naš balkon u senci, polusenci ili na direktnom suncu. Takođe, treba voditi računa i o vetru. Ako je na poziciji koja je na jakom udaru vetra, svakako zasadite živu ogradu, koja će biti efikasnija od zida ili ograde jer kao propusna prepreka onemogućava duvanje vetra koji može da uništi biljke.

Ako imate balkon ili vrt koji je pozicioniran na Jugu ili Zapadu, te jako osunčan, onda izaberite sledeće biljke kojima ne smetaju velike vrućine.

Sunčica

Gazanija ili u narodu poznata kao sunčica i mali gerber je samonikla biljka suprotropske i tropske Južne Afrike, čiji cvetovi rastu oko 10 cm. Reč je o biljki koja obično ima tamniji krug oko središnjeg dela cveta, dok se boja kreće od od bele, krem, žute, zlatno-žute, narandžaste pa sve do veoma tamno-crvene, bledo do tamno ljubičaste. Ovo cveće obožava sunce , a osim u posudama i žardinjerama možete ih sadite i na gredicama. Bitno je da znate da temperatura noću ne sme da pada ispod 10°Celzijusa.

Verbena

Ljupka biljka koja pleni svojom lepotom i egzotičnim citrusnim mirisom, te spada u jednu od omiljenih balkonskih cvetova. Pogodna je za uzgoj u visećim saksijama, a ponekad se sadi i na gredicama. Nije zahtevna biljka i može da izdrži jako Sunce, pa i kišu. Zalivajte je kada primetite da je zemlja suva i nikako nemojte da preterujete sa zalivanjem. Želite li da malo duže cveta, krajem jula je malo odrežite. Istu tehniku primenite i ako biljka gubi oblik – odrežite joj stabljiku za dve trećine.

Muškatla

Pelargonija ili muškatla je jedno od najpopularnijih balkonskih biljaka zbog svojih bujnih baršunastih cvetova koji će izdržati sve do kraja jeseni. Osim u grmu, mogu biti i puzavice. Ovo cveće jako voli sunčeve zrake, ali i dobro dreniranu zemlju, pa se preporučuje da u zemlju stavite i pesak ili perlit (razmera 1:7).

#Dom

'