AKTUELNO

Svedoci smo globalnog zagrevanja i efekta staklene bašte na koju utiču naše svakodnevne navike.

Shvatili smo da usled promene klime trebamo da menjamo i naše svakodnevne navike koje se tiču ishrane kako bismo uticali na spas planete.

Nama to možda ne znači mnogo, ali ukoliko bismo mogli bilo kako da doprinesemo smanjenju zagađenja onda trebamo da se potrudimo. Očekuje se da će na zemlji do 2050. godine biti 10 milijardi gladnih ljudi. Više ljudi i manje hrane znači da će mnogi morati da gladuju i neće moći da dođu do hrane. Prošle godine na svetu je bilo 800 miliona gladnih ljudi.

Samo u Velikoj Britaniji 4,1 milion dece živi u siromaštvu, sa velikim brojem dece koja idu u školu gladna. Trebali bismo da se zabrinemo jer iako nam se nama lično takva sudbina čini daleko, to nije toliko neizvesno.

Setimo se samo piramide ishrane koju smo učili u školi. Male promene u jednom delu te piramide dovode do promene u celom sistemu. Postoje 3 male promene koje možete da uvedete u vašu ishranu, a koje će planetu učiniti boljim mestom za život

Jedite organsku hranu kad god to možete

Organske farme koriste manje đubriva i bolje su za okolinu. Prema istraživanjima organske farme podržavaju 50 odsto i više održavanje prirode nego li konvencionalne farme. Ukoliko sebi možete da priuštite organsku hranu, obavezno nju jedite. Hrana koju možete da nađete na svakom koraku obično je puna pesticida, a među “najzagađenijima” su jagode, spanać, kelj, nektarine, jabuke, grožđe, kajsije, kruške, paradajz, celer i krompir.

Jedite tradicionalne žitarice

Pšenica, kukuruz i pirinač su zrnevlje koje najčešće jedemo. Problem je u tome što je potreba za njima velika pa se gaje intenzivno i veoma se đubre i prskaju herbicidima kako bi brzo porasle, a sve to zagađuje zemljište.

Zrnevlje poput spelte, kinoe i amaranta imaju dublje korenje pa izvlače više vode i hranljivih sastojaka iz zemljišta bez potrebe za đubrenjem. Farmeri tako mogu da gaje biljke u ciklusima i na smenu jer različite biljke iscrpljuju zemljište na različiti način.

Jedite manje mesa, ali neka ono bude kvalitetnije

Farme životinja su odgovorne za 14,5 odsto gasa u staklenoj bašti pa je smanjenje potrebe za mesom dobar način da se smanji zagađenje. Probajte da jedete meso životinja koje jedu prirodnu hranu i koje svojim slobodnim kretanjem đubre zemljište potpuno prirodno.

#Hrana

#Porodica

'