AKTUELNO

Nije potrebno zaštititi samo kožu od štetnog UV zračenja već i oči.

Dugo izlaganje oči UV zracima povezano je sa nastankom katarakte, degeneracijom mišića oka, ali i sa nekim vrstama raka zbog čega je veoma važno obratiti pažnju na naočare i sočiva koja nosimo leti.

Ljudi koji nose sočiva treba da obrate posebno pažnju na njihovo održavanje i upotrebu tokom leta. Ne štite sva sočiva oči na isti način i nisu pogodna za nošenje na plaži. Odlazak na more izuzetno je izazovan ljudima koji nose sočiva jer se ona ne preporučuju kada se nalazite u vodi.

Foto: Pixabay.com

- Plivanje i uopšte kupanje sa sočivima se ne preporučuje. Za vreme leta, suze se brže i više suše pa je teže ljudima koji nose sočiva da održe vlažnost oka. Oni moraju to da nadoknade upotrebom veštačkih suza koje će obnoviti i zadržati suzni film - savetuje oftalmolog doktorka Radmila Milošević.

Proizvođači sočiva uočili su da im i proizvodnja, ali i promet opadaju tokom letnjih meseci, pa su se odlučili za proizvodnju sočiva koja se nose samo jedan dan. Kod tih sočiva nema potrebe za njihovim održavanjem i dezinfekcijom jer ih nosite samo jedan dan. Takva sočiva sadrže UV filtere koji štite oko od štetnog zračenja.

Foto: Pixabay.com

- Dnevna sočiva su zdravija, nema održavanja i dezinfikovanja. Ta sočiva preporučujemo za bavljenje sportom i leti jer sadrže potrebne zaštitne filtere. Iako su poboljšana, nikako nemojte da ronite sa njima - dodaje doktorka Milošević

Iako ovaj tip sočiva štiti oko od štetnog zračenja, nemojte da zaboravite da je i koža oko očiju osetljiva na Sunce. Zato lekari savetuju da preko sočiva obavezno nosite i naočare za sunce sa adekvatnim filterima.

- Nikako nemojte da ronite sa bilo kojim sočivima. Sve vode, bilo da je u pitanju more, jezero ili reka, su veliki zagađivači. Na sočivima mogu da se zakače bakterije i prljavština, pa čak i neke amebe. Time osoba koja nosi sočiva rizikuje da dobije konjuktivitis i keratitis - upozorava doktorka Milošević.

Ne zaboravite da kožu lica, a posebno izuzetno osetljivu kožu oko očiju zaštitite kremom, naočarima za sunce i šeširom. Kada birate naočare za sunce nemojte da se vodite bojom stakala i da mislite da su one tamnije bolja zaštita. Obratite pažnju na proizvođača i na to koje filtere imaju stakla.

Foto: Pixabay.com

#Letovanje

#Oči

'