AKTUELNO

Ovo su još nekoliko važnih faktora na koje biste trebali da obratite pažnju ako plan mršavljenja ne ide kako ste zamislili.

Idealna figura, to je to, odlučili ste, krećete ka svom cilju. To je jedna od vaših odluka na,spisku promena za dobar ulazak u 2020 godinu. Izbacujete slatkiše, krećete,zdravo da se hranite, uplatili ste teretanu, ali… broj na vagi ni da mrdne.

Ovo su još nekoliko važnih faktora na koje biste trebali da obratite pažnju ako plan mršavljenja ne ide kako ste zamislili.

VAŽNO JE ŠTA JEDETE ALI I ONO ČIME „ZALIVATE“

Piće je takođe deo ishrane, i kalorije koje se nalaze u napicima koje konzumiramo u toku dana nisu zanemarljive.

A gde se to najčešće potkradaju greške?

· Energetski napici i mnoga sportska pića – možda zvuče često kao zdrava opcija, ali im,sastav često nije najidealniji. Pogađate – šećer!

· Zdravi napici sa dodatkom veštačkih zaslađivača.

· Alkohol (na koji često zatvaramo oči) sadrži dosta kalorija.,

· Kupovni smoothie je opasnost jer je dodatno zaslađen. Takođe, morate biti svesni da su i oni napravljeni kod kuće od svežeg voća puni šećera, doduše onog prirodnog.,Nemojte preterati sa dodavanjem različitog voća i na smuti pre gledajte kao na,obrok, nego kao na napitak.

Foto: Unsplash.com

ČESTO SEBI POPUŠTATE

U redu je odrediti jedan dan u nedelji kada ćete sebi priuštiti nešto što volite da jedete, a ne nalazi se baš na spisku onih zdravih namirnica i obroka. Međutim, imajte na umu, da je gubitak kilograma rezultat onoga što radimo svakodnevno. Ako počnete,sebi često da opraštate i govorite još samo danas ovo, a sutra ono… niz će se,nastaviti.

Obično, baš onda kada napredujete želite sebe da nagradite, i ne kažemo da ne treba, ali oprezno sa tim nagradama, jer one često postanu ponovo deo svakodnevne ishrane, a idealna figura vam polako ali sigurno ponovo izmiče.

Budite sigurni da lažete samo sebe ako svaki dan „varate“ sa nekim obrokom. Budite oprezni, u ovim situacijama vaša idelna figura je na tankom ledu.

Držite balans.

GODINA PROĐE – DAN NIKAD

Ono što često ne uzimate kao važan faktor kada je građenje idealne figure u pitanju jeste vreme. Idealna figura ne dolazi preko noći. Za to je potreban rad i posvećenost.

Potrebno vam je na početku minimun 4 – 6 nedelja kako biste osetili neke prve promene, a da ne pričamo o onim značajnijim – meseci su u pitanju.

Budite strpljivi i imajte na umu da ono što vredi ne dolazi tako lako.

PROVERITE ŠTITNU ŽLEZDU

Ako znate da radite sve kako treba i još uvek ne možete izgubiti kilograme, onda proverite da li imate neke zdravstvene probleme.

Određena hormonska stanja zaista mogu uticati na gojenje. Pre nego što krenete da se borite sa ostalim gore navedenim razlozima, možda biste želeli da proverite da li imate,neki hormonski poremećaj.

Pogotovo ako zaista osećate kao da radite sve kako biste smršali, ali još uvek ne vidite,rezultate. Proverite neke simptome hipotireoze i obavezno razgovarajte sa lekarom.

Foto: Unsplash.com

ZADRŽAVANJE VIŠKA VODE U ORGANIZMU

Ovo može biti još jedan od faktora zašto ne gubite na težini i zašto vaga nekad može pokazati i veću brojku nego ranije.

Kako da prepoznate zadržavanje vode u organizmu?

-teško gubite težinu uprkos naporima u uravnoteženoj ishrani i vežbanju.

-neobjašnjivo povećanje težine u kratkom vremenskom periodu.

-zadržavanje tečnosti, poznato i kao edem, može uzrokovati da vam udovi, ruke, noge, lice ili abdomen izgledaju natečeno.

Uzroci zadržavanja vode

Ljudi sa prekomernom težinom imaju tendenciju da zadrže više vode jer konzumiraju više kalorija a samim tim i veće količine natrijuma a to doprinosi zadržavanju,vode.

· Osobe koje su na niskokalorijskim dijetama

· Hormonalne promene kod žena: menopauza, sindrom policističnih jajnika (PCOS),,predmenstrualni sindrom (PMS).

· Upotreba nekih lekova može dovesti do brzog povećanja težine i zadržavanja vode u,organizmu. To su: kortikosteroidi, antidepresivi, antipsihotici, antibebi pilule.

· Zadržavanje vode može biti rezultat nekog oboljenja srca, bubrega, jetre, hipertenzije.

Foto: Promo/Abela Pharm

Kako smanjiti zadržavanje vode u organizmu?

· Smanjite unos natrijuma, izbegavajte prerađenu hranu, pijte 8-12 čaša tečnosti (voda,,voćni sokovi, mleko), jedite više agruma i zelenog lisnatog povrća, jedite,male obroke u redovnim intervalima

· Potrebno je i redovno kretanje

· Dodatni unos vode ne deluje na uzrok, ali pomaže u smanjenju viška vode

· Neke namirnice imaju i diuretski efekat: sok od limuna, sok od brusnice, namirnice,bogate vitaminom C

· Jedno od prirodnih rešenja koje Vam može pomoći da izbacite višak vode iz organizma je Herbafast Detox. On sadrzi prirodne supstance koje imaju diuretski efekat.

Sada znate, ako se još uvek borite sa viškom kilograma bez uspeha pokušajte da prođete ponovo kroz tekst, nađete svog protivnika i suprostavite mu se. 

Samo napred, možete vi to!

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'