AKTUELNO

Dr Maja Milošević, načelnica odeljenja za bezbednost na radu u Kliničkom centru Srbije, govoreći o stresu rekla je da u današnje vreme sa otvaranjem očiju počinje situacija da ljudi imaju toliko mnogo stvari da urade i opterećenja, a koje naš organizam ne može da izdrži.

- Stres je reč koja povezuje sve. Kada sebi odredite previše zadataka koje organizam ne može da isprati, onda on mora da reaguje – rekla je Milošević za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, stres je postojao i za pračoveka, za našeg pretka koji je bio lovac, i za kojeg je stres bio da ulovi životinju i tako preživi.

- Taj stres je bio kratkoročan i nije narušavao njegovo zdravstveno stanje. Naši stresovi su hronični, traju dugo, dugo opterećuju organizam i onaj kapital koji mi u vidu energije imamo da bi nešto rešili trošimo, a ne obnavljamo – kazala je Milošević i dodala da tako dolazi do kolapsa ljudskog organizma.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, stres se akumulira u ljudima i dovodi do raznih oboljenja i stanja koja ugrožavaju naš organizam.

- Dešavaju se osećaji teskobe u grudima, kada imamo previše zahteva, da li od poslodavca, da li od samog sebe – rekla je Milošević i istakala da je jedan od prvih sistema koji oboljeva kardiovaskularni.

Foto: TV Pink Printscreen

Milošević je naglasila da treba krenuti od ubeđivanja samog sebe i toga da moramo da se bavimo sobom.

- Moramo da pokušamo da u ovom svetu stvari koje nas opterećuju racionalizujemo, napravimo plan rada, gde ćemo moći da smanjimo nivo stresora – savetuje Milošević.

#Maja Milošević

#Stres

'