AKTUELNO

Nagle promene vremena, naročito u vreme promene godišnjih doba, mogu da budu glavni krivac za glavobolje koje sve teže podnosite.

Većina ljudi jedva dočeka temperature iznad nule, ali umesto aktivnog dana u prirodi, glavobolja vas je prikovala za krevet. Nagle promene temperature s hladnog na toplo ili obrnuto utiču na pritisak, srce i cirkulaciju uopšte, što može da dovede do glavobolje.

Osećaj nemoći kada vam bolovi poremete planove, zamenite savetima koje vam donosimo prestanite da budete meteoropate.

1. Pratite vremensku prognozu

Kao što svakog jutra pre izlaska proveravate kolika je temperatura kako bi odlučili šta obući, tako proverite i da li je velika razlika između jutarnje i dnevne temperature kako biste pripremili telo na ono što dolazi. Ako ste jedna od onih osetljivijih na promene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i rešiti je se kako vam ne bi obuzela čitav dan.

2. Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji oblik telesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno, učiniće organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom vazduhu. Svejedno je da li ste se odlučili za brzo hodanje ili ste deo aktivnog grupnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se rešite stresa i bolje osećate, a smanjiće vam i šanse za pojavu glavobolje.

3. Neka vaša prehrana bude raznolika i puna vitamina

Zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar su preduslov za ublažavanje negativnih posledica promene vremena. Uz raznoliku ishranu važno je i redovno unošenje vode. Preporučuje se dnevni unos od 2 do 3 litre, u zavisnosti od pola i aktivnosti.

4. Zamijenite kavu biljnim čajem

Kako bi ste lakše podneli vremenske promene možete se opustiti konzumirajući različite biljne napitke. Biljni čajevi kao što su kamilica ili limeta pomažu u opuštanju živaca. Osim što ćete uživati u raznim mirisima prirodih čajeva, oni će vam pomoći da prebrodite nagle promene vremena sa slatkim ukusom u ustima.

#Glavobolja

#Savet

#Vreme

#promena

'