AKTUELNO

Turistički obilasci dvoraca Nemačke su aktuelni u svako godišnje doba, a poslednjih godina je poseta ovih najlepših dvoraca Evrope veoma popularna i kao mesto na kojem se dočekuje Nova godina.

Bajkoviti dvorci koje su gradile aristokrate pre mnogo godina čak i danas oduzimaju dah kada stanete pred njih, a zamislite samo kakvo su oduševljenje budili u ljudima kada su tek stvoreni pre nekoliko vekova.

Neki od njih bili su inspiracija autorima veličanstvenih dvoraca u Diznijevim bajkama, ali i scenarijima i mestima za snimanje filmova.

Ukoliko u obilazak nemačkih dvoraca budete išli u toku zime, verovatno će vas dočekati idilični prizori, ali ako budete imali sreće, biće dovoljno snega kako biste zaista imali doživljaj kao iz bajke.

Dvorac Elc se nalazi u blizini reke Mozel između Koblenca i Trira. Elc je sagrađen u 12. veku i njegov srednjovekovni izgled je unikatan jer su ga svi ratovi zaobišli. Kolekcija koja može da se vidi u njemu smatra se jednom od najboljih u Evropi, a u okviru nje nalaze se panciri i oklopi, zlatni i srebrni artefakti, parcelan, nakit, a čak su i neki komadi nameštaja iz vremena kada je dvorac sagrađen.

Lihtenštajnski dvorac je sagrađen tek u 19. veku u čast srednjovekovnih vitezova Lihtenštajna, na mestu gde je bio zamak iz 12. veka. Ovaj dvorac je poznat po kolekciji oružja i oklopa, a posetioce očarava i kameni most koji spaja zamak na vrhu jedne planine sa drugom.

Iako nema izgled kao iz bajke, dvorac Mespelbrun je jedan od najposećenijih u Nemačkoj. Ovaj zamak je u 15. veku bio dom viteza, a i danas je u privatnom vlasništu, ali srećom po turiste, vlasnici uvek dopuštaju posete. Lepota ovog dvorca leži u njegovoj različitosti i tome što je jedan od retkih koji su sagrađeni na vodi.

View this post on Instagram

Dikkat ! Bu yazı aşırı heyecan içerir 😁 Şimdi bizim bu Mespelbürün kalesi kışın kapalıymış ya a dostlar. Ancak kurallara uymaya bayılan Alman asıllı Amerikalı eşimin tüm uyarılarına rağmen bahçe kapısını açıp içeri giren bir Türk’üm ben. “O kadar yoldan gelmişiz bu kalenin fotoğrafını çekmeden şurdan şuraya gitmem” diyerek 😂 Neyse efenim, ilk uyarı atışı kaleden çılgınca havlayan bir köpek ile başladı ki ben onu kaale bile almadım, keyifle foto çekmeye devam ettim. Sonra nev-i şahsına mahsur bir Alman teyze “Raus, çıkın leyn dışarı, ne arıyonus burada” diye bağırmaya başladı. Ben de saf ayaklarında “Turistiz biz Turist” diye bağırarak karşılık verdim. O da ne ? Teyze bize doğru deli gibi bağırarak koşuyor. “Polis çağıracağım şimdi” diye. Mark kolumdan çekeliyor “Aşkım tamam, çıkalım, geceyi otelde değil hapiste geçireceğiz. Bu Almanlar fenadır bilmezsin sen” diyor. Ben en sevimli gülücüğümü teyzeye fırlatıp “Soooreyyyy” diye bağırdım, koşa koşa oradan uzaklaştık. Ama köyden çıkana dek arabada gözümüz arkadan gelecek polis aramadı değil 😂🙈 Hasılı siz siz olun, karlı havada Mespelbürün ne de güzel görünür deyip, boşuna oralara gitmeyin. Muhtemelen teyze bizden sonra silah almış olabilir 🥴

A post shared by duyguozee (@duyguozee) on

Dvorac u Kohemu je obnovljen 1868. godine nakon što su Francuzi u 16. veku potpuno uništili dvorac koji je spomenut prvi put još 1130. godine. Ovaj dvorac nalazi se na brdu iznad reke Mozel, a u njemu se nalazi bogata kolekcija renesansnog i baroknog nameštaja.

Šverinski zamak nalazi se na jezerskom ostrvu u Šverinu, gde stoji već 11 vekova. Ovaj zamak imao je različite namene, prvo je bio dom dinastiji Meklenburg, potom fakultet i muzej, a ponekad služi za zasedanje skupštine savezne države kojoj pripada. Osim samog veličanstvenog dvorca, turisti ovde dolaze u potragu i za duhom iz 17. veka.

View this post on Instagram

Wie wäre es denn mal mit Schnee? ❄️☃️❄️🌨️❄️ Man mag ja bei dem Wetter gar nicht vor die Tür.🙈 Bin zwar "out of order" 😷🤒, aber schöner anzusehen, von der Couch aus, wäre es allemal 😉❄️👍 In ein paar Tagen bin ich auch endlich mal wieder in der Heimat 🎅🎄✨ kann es kaum erwarten. . . #throwback #schwerin #heimat #schwerinstagram #visit_schwerin #schwerinmachtglücklich #ig_schwerin #ig_greatshots #nature #snow #naturephotography #naturepic #schwerinerschloss #schlossschwerin #castle #märchenschloss #castlepics #winter #winterzauber #schnee #ig_nature #naturegram #nature_photo #nature_of_our_world #naturelover #naturelovers #landscape #landscapelovers #earthlandscape #schwerinmeinestadt @schwerinmeinestadt

A post shared by 𝓜𝓪𝓻𝓵𝓮𝓷 ☀️ Germany 🇩🇪 (@_lenilina_) on

Šverinski zamak nalazi se na jezerskom ostrvu u Šverinu, gde stoji već 11 vekova. Ovaj zamak imao je različite namene, prvo je bio dom dinastiji Meklenburg, potom fakultet i muzej, a ponekad služi za zasedanje skupštine savezne države kojoj pripada. Osim samog veličanstvenog dvorca, turisti ovde dolaze u potragu i za duhom iz 17. veka.

#Turizam

#Zamak

'