AKTUELNO

Poseta muzeju je obrazovno i kulturno iskustvo u kome svi uživamo kada putujemo. Hiljade muzeja i galerija širom sveta prikazuju likovnu umetnost, dragocene artefakte i istorijske postavke.

Ipak, postoje i neki jedinstveni, manje poznati muzeji širom sveta. Mnogi su izrasli iz lične kolekcije fanatika, dok su drugi jednostavno čudni.

Muzej kutija za ručak - Kolumbus, Džordžija

Ranije, svi su imali svoje omiljene kutije za ručak - one male predmete u kojima su nosili sendviče i voće u školu ili na posao. Neki od nas će se sećati metalnih kutija iz pedesetih i šezdesetih - od crno-crvenih platnastih limenki do onih ukrašenih nalepnicama naših omiljenih junaka, piše Listverse.

Ali da li ste znali da zapravo postoji muzej posvećen kutijama za ručak? Iznad seoske muzičke stanice u Kolumbusu, naći ćete muzej koji prikazuje hiljade kutija za ručak, termosa i hladnjaka.

Vlasnik Alen Vudal prvi je počeo da sakuplja kutije za ručak krajem 20. veka. Njegova muzejska zbirka otvorena je za javnost i prikazuje istoriju ove skromne kutije od pedesetih do danas.

Muzej toaleta (Suvon, Južna Koreja)

Uprkos očiglednom izvoru humora, muzej zapravo ima ozbiljno poreklo. Osnivač Sim Đe-Duk, ili "Mr Toilet", kako je poznat, radio je na poboljšanju gradskih toaleta.

Izvorni muzej pretežno je predstavljao natpise i edukativni materijal o važnosti čistih toaletnih prostorija.

Od 2012. godine, muzej se proširio na prikaz istorije WC-a i pisoara širom sveta.

View this post on Instagram

#домтуалет

A post shared by Oleg Yakovenko (@olyezheek) on

Muzej kose (Avanos, Turska)

U Avanosu u Turskoj nalazi se pomalo bizaran muzej. Umetnik Čez Galip prikupio je pramenove od više od 16.000 žena.Od sedamdesetih on sakuplja pramenove kose žena širom sveta.

#Putovanja

#muzeji

'