AKTUELNO

Skoro 24 sata posle, u porodilištu opšte bolnice Leskovac još se smenjuju radost i šok, stanje u koje ih je neočekivano uveo novorođeni dečak Jovan od, čak, 5,2 kilograma, koga ovde i sestre i babice zovu malim princem.

To, međutim, nije prva beba sa tom težinom, budući da su se tokom prošle godine rodile tri bebe teže od 5 kilogama, od kojih jedna 5 kilograma i 460 grama, ali ova beba je došla kao melem na ranu jer se posle njega rodilo još 7 beba, što se retko dešava, piše portal Jugmedia.rs.

A beba, zdrava, sa dvema desetkama pri porođaju, velika i uhranjena kao da je stara dva meseca, ponaša se zaista kao pravi princ. Razbaškario se u krevetiću pored majke i bez plača podnosi pažnju radoznalih, kao da mu pripada.

Foto: Foto/Jugmedia.rs

Njega je 21. januara u 12.30 sati na svet donela Anita Stanković (33) iz sela Donje Konjuvce u opštini Bojnik, automehaničar po obrazovanju, ali bez posla. Njoj i njenom surpugu Ivanu to je treće dete, treći sin.

- Išli smo na treće nadajući se da će biti žensko, ali, eto, nije htelo. Razočaranje je trajalo samo minut i ništa više. Važno je da su nam deca zdrava i srećna - priča mlada majka dok privija svoje najmlađe dete uz grudi.

Dečaku su dali ime po svojoj krsnoj slavi – Sveti Jovan, budući da se rodio dan nakon što su ispratili poslednje goste.

Foto: Foto/Jugmedia.rs

Ipak, kaže da je još u šoku, kao i babice i sestre i njen suprug.

- Znala sam da je veliki, rekli su mi, ali nisam znala da je težak 5 kilograma i 200 grama. Na sreću, nije me mnogo namučio. U porodilište sam ušla u 11,15 sati i očas se porodila. Imala sam sreću da sam naišla na dobar tim - priča.

I stariji sinovi, Andrej (4) i Đorđe (2,5) bili su teški pri porođaju, iznad četiri kilograma.

Porodili su je ginekolog Zoran Cakić i babica Dragana Manev.

- Ultrazvukom ne može da se odredi tačna težina, mada se videlo da je beba krupna. Došla je sa velikom dilatacijom, ali to nije pravilo da će porađaj ići glatko. Vrlo često se namučimo, ali ovoga puta je zaista išlo sve onako školski, žena je sarađivala, mi smo radili svoj posao - priča mlada babica.

Foto: Foto/Jugmedia.rs

U leskovačkom porodilištu se poslednjih godina rađaju vrlo krupne bebe, i dečaci i devojčice, uglavnom preko 4 kilograma, ali se rađaju i preko 5. Samo u prošloj godini rodile su se dve bebe od 5,2 kilogama, a treća žena, koju je porodila Slađana Stojanović, načelnica Službe ginekologije i akušerstva, rodila je bebu od 5 kilograma i 460 grama, što je rekord u poslednjih 10 godina u porodilištu Opšte bolnice Leskovac.

- Ja radim šest godina i meni je prvi put da dočekam ovako tešku bebu. Verujte, toliko sam bila srećna i šokirana da strah uopšte nisam osetila - priča babica Manev.

Majka Anita Stanković, jake telesne građe, veoma je ozbiljna za svoje godine i osmeh joj se teško izvlači.

- Smejala bih se ja, ali verujte, još sam u šoku. A šok je nastupio kada su mi rekli koliko je težak moj Jovan. Treba mi vreme da se smirim - priča. Jovan ne plače, osim kada je gladan.

Foto: Foto/Jugmedia.rs

- A kada zaplače, trese se celo porodilište - dobacuje babica koja već ume da priča sa malim princom i da mu izmami nešto što liči na poluosmeh, dok dežurna sestra kaže da mu jedva navlači benkice za novorođenčad jer ih je prerasao još u majčinom stomaku.

Anita se porodila prirodnim putem, uz jedan mali neophodan rez. Istoga dana su se još četiri žene porodile na isti način, a tri putem carskog reza. Inače, na prste jedne ruke mogu se izborajati dani sa 8, maksimalno 10 porođaja u leskovačkom porodilištu tokom godine.

Pedijatar i hematolog otkriva uzroke rađanja beba sa natprosečnom težinom

Pedijatar i hematolog Dragana Jevtić iznela je razloge koji mogu da budu uzrok da se rodi beba koja je teža od neke prosečne težine. - Sve zavisi od toga koliko je trajala trudnoća, da li je to posle one 40. gestacijske nedelje ili ne. Drugo, koje je dete po redu, obično su druga i treća deca krupnija. Može da bude i genetika i da li je neko u porodici imao sklonost ka rađanju tako krupne dece. Ta deca su u principu kasnije malo tromija i s obrzirom da imaju veću telesnu težinu ne mogu sve što mogu žgoljavci - ističe pedijatar za Telegraf.rs. - Oni nakon toga mogu da izgube na telesnoj masi više nego deca koja se rađaju sa prosečnom težinom - dodaje Jevtić i ističe na postoji i drugi razlog rađanja velikih beba. - Imate slučajeve da se mama u trudnoći ponašala nesuvislo, da se prejedala i da je imala neuranoteženu ishranu. Postoje i neke blaže anemije koje mogu da uzrokuju da se rodi krupan plod. Kada telo kvantitetom pokušava da nadoknadi kvalitet i treći razlog, na koji pedijatri prvo posumnjaju, je tranzitorni ili stalni dijabetes majke - navodi pedijatar - hematolog Dragana Jevtić. Kako veća težina može da utiče na dalji razvoj deteta? - Moguće je da će u narednom trimestru dobijati manje na kilaži od svojih vršnjaka koji su rođeni s prosečnom težinom, sve zavisi koji je uzrok u pitanju. Mogu da nastave da dobijaju po trendu, u prvom mesecu 1 kg, pa 750 g drugi trimestar itd. Ako to veliko dete nastavi da se goji po ubrzanom tempu onda ono teže prohodava jer je teško, tromije, nespretnije. Takvoj deci može da se desi da padnu bezazleno i da posle ne pokušavaju da hodaju duže vreme nego deca koja su vitkija, spretnija i agilnija - objašnjava pedijatar. Kada pričamo o težini beba na porođaju ne postoje nikakvi standardi. I bebe sa težinama ispod 3 kg mogu da budu savršeno zdrava deca. - Oko 3.500 grama se smatra nekom normalnom porođajnom težinom, ali to je stvarno u ovo vreme diskutabilna priča. Imate sitnih majki koje rađaju apsolutno zdravu decu sa 2.700 grama i to nije nenormalno. Kod nas je uvrežena normala da je prosečna porođajna težina bebe između 3.2 i 3.5 kg. Savet je da se i detetu i majci provere hormoni i ako smo sigurni da šećer nije mali ili previše visok možemo majci dati savete za ishranu, da uobročava dete i da se ishrana ne obavlja na svaki poziv bebe - zaključuje ona.

#Beba

#Leskovac

#Porodilište

'