AKTUELNO

Početak vežbanja može biti zastrašujuć, ali postoje osnove koje trening mogu da vam olakšaju.

Postoji dosta režima kojih treba da se pridržavate, kao i dijeta koje treba da se poštuju, ali to nije sve, važna je i volja i psihička spremnost da se suočite sa izazovima koji vam predstoje u borbi sa gubitkom kilograma.

Foto: Pixabay.com

Marko Nikolić fitnes instrukotr kaže da većina ljudi, naročito žena, odluči "sezonski" da krene u teretanu i to nekoliko meseci pre početka leta.

- Ne postoji instant mršavljenje, a da je zdravo. To je proces koji traje, jer kako vam je bilo potrebno vreme da dodate određen broj kilograma, tako vam je vreme potrebno i da isti broj skinete - kaže on.

Njegov savet je da oni koji nemaju iskustva u teretani i fitnesu, za početak angažuju nekog ko će da ih usmeri na to šta treba da se radi.

Foto: Unsplash.com

- Ne treba da se krene udarnički. Treba najpre da se ojača celo telo, a onda da se krenu grupe vežbi namenje za određene grupe mišića - kaže on, dodajući da je važno da se i režim ishrane prilagodi vežbaču.

- Proteini su važni pre trninga, kako bi se imala snaga, a nakon toga ja preporučujem da se pojede neko meso kako bi se vlakna nadohnadila, i to uz neku salatu ili kuvano povrće - rekao je on, naglasivši da je važno da kada se krene u teretanu treba se razmišljati i o zdravlju, jer kako dodaje " ne postoji instant i trajno rešenje".

U kakvoj odeći vežbati?

Foto: Unsplash.com

U kojoj ćete se osećati udobno, da vas ne steže, da vam omogućava izvođenje svih pokreta, obično pamučna. Patike svakako, sa neklizajućim đonom. Patike će vam zaštititi prste, ako udarite u neki teg koji leži na podu. Nikako ne vežbajte bosi.

Nije sramota priznati da prvi put posećujete teretanu 

Veliki broj polaznika ne želi da iz nekog razloga prizna da im je taj trening vatreno krštenje. Budite iskreni prema sebi i drugima, pogotovo prema zaduženim instruktorima kako bi vam pružili dalje smernice oko vežbanja.

Zagrevanje i istezanje su važni, ne propuštajte ih

Foto: Pixabay.com

Mišići mora da budu pripremljeni i zagrejani za trening, kao i da se opuste nakon njega. Većina vežbača ne shvata kolko je to važno, pa se ne zagreva, a nakon treninga samo ode iz teretane.

Dosta tečnosti

Tečnost je važna jer se tokom treniga znojite, i vašem organizmu je potrebna hidratacija. Neka vam flašica vode uvek bude pri ruci

#Teretana

#Trening

#vežbe

'