AKTUELNO

Pametno birajte voće koje će vam pomoći da se oslobodite nadutosti i suvišnih kilograma.

Kada pričamo o dijetama i ishrani posebno mesto u ovoj priči uvek nađe i voće, a koje je to najbolje voće za mršavljenje otkrivamo vam dalje u tekstu.

Svima je dobro poznato koliko je voće zdravo: puno je vitamina i vlakana, ali i fruktoze i kalorija. Voće sadrži prirodni šećer, no iako je prirodan, ne znači da ne treba da obratimo pažnju na ovu stavku. Iako je voće zdravo, šećer je ipak šećer, i treba da pripazimo.

Ono što čini voće boljim izborom od bilo kog slatkiša jesu biljna vlakna koja su posebno dobra za zdravlje, i koja mogu da poboljšaju metabolizam i smanje nadutost. Ali uz to dolazi i fruktoza koja je na kraju dana izvor energije. Zato nije ni dobra ideja da preterujete sa voćem jer tako unosite višak energije koju nekad ne možete da sagorite, samim tim kršite pravila izbalansirane ishrane i otežavate sebi dodatno posao.

Iako se voće smatra jednostavnim ugljenim hidratima zbog visokog nivoa fruktoze, nekom voću ipak dajemo prednos u odnosu na ostalo. Razlog za to je što neko voće ima sporije svarljiva vlakna, više vitamina i minerala i izvor je energije koja vam može pomoći da se spremite na primer za trening i ubrzate proces mršavljenja.

Glavne stavke po kojima smo izabrali ovo voće za mršavljenje su:

• šećer koji sadrži

• glikemijski indeks (brzina kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene hrane)

• ugljeni hidrati sa niskim GI (glikemijskim indeksom) se sporije probavljaju, apsorbuju i metaboliziraju i uzrokuju niži i sporiji porast glukoze u krvi, a samim tim i nivoa insulina.

BANANE MILJENICE

Banane, omiljeno voće mnogih. Savršene kao sastojak za zdrav kolač, smuti ili jednostavno idealna voćka za poneti. Idealne su kao „zalogaj“ pre treninga.

Banane sadrže najmanje vode u poređenju sa ostalim voćem, međutim sadrže više kalijuma od bilo kog drugog voća i zato je ovo voće toliko popularno u svetu fitnesa.

Foto: Promo/Abela Pharm

Zašto je to tako?

Kalijum je neophodan za normalnu funkciju mišića pomaže u procesu pretvaranja šećera u krv u glikogen, i takođe obnavlja mišićne zalihe glikogena, što vam pomaže da se brže oporavite.

BOBIČASTO VOĆE ZA MRŠAVLJENJE

Jagode, maline, kupine, borovnice… bilo koje bobičasto voće, vi birate! Imaju nizak glikemijski indeks i manje od 5 grama šećera na 100 grama. Dobar je izbor za pre i posle treninga, a ovo voće je puno i vlakana, vitamina, minerala i sjajnog je ukusa.

Odličan su izbor kada govorimo o voću za mršavljenje, ali i o još jednom idealnom sastojku za smuti.

Foto: Unsplash

Nastavak sledi…

Autor: Pink.rs

#Dijeta

#Voće

#detoks

'