AKTUELNO

To će pomoći naučnicima da odrede da li će buduća vakcina biti efikasna.

Time su stručnjaci u Institutu za infekcije i imunitet Piter Doerti u Melburnu postali prvi naučnici van Kine koji su uspeli da kopiraju virus, prenosi australijski portal ABC.net.

Oni će svoja saznanja podeliti sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u Evropi, koja će ih podeliti laboratorijama širom sveta.

Tim naučnika uzgojio je virus iz organizma pacijenta koji je zaražen od petka."Imamo ga! Fantastično", uzviknuo je zamenik direktora Institua Majk Katon u trenutku kada je potvrđeno da je virus uspešno uzgojen, čemu je prisustvovao novinar ABC.

Dr Katon je rekao da je otkriće veoma važno i da će postati ključni deo slagalice za funkcionisanje vakcine, jer će naučnici moći da testiraju bilo koju potencijalnu vakcinu u odnosu na verziju zaraze uzgojenu u laboratoriji.

Takođe će pomoći istraživačima da razviju test za identifikaciju ljudi koji bi mogli da budu zaraženi virusom, čak i ako ne pokazuju nikakve simptome.

U Australiji pacijenti sa početnim simptomima koronavirusa trenutno prolaze testiranje u bolnicama, a uzorci se šalju Institutu Doerti, jedinoj laboratoriji u zemlji koja može da testira uzorke dva puta i da sa stopostotnom sigurnošću odredi da li je neko zaražen ili ne.

To se, međutim, može promeniti nakon novog otkrića, a uzgoj virusa u laboratorijskim uslovima pomoći će naučnicima i da bolje razumeju kako se koronavirus ponaša.

#Australija

#Zdravlje

#koronavirus

'