AKTUELNO

U izgadnji najvišeg nebodera u Evropi učestvovalo je više od 20.000 radnika kojima je trebalo osam godina da završe zgradu od 90 spratova.

Radnici 18. zemalja su do 2018. završili Lahta Center u istorijskoj četvrti Lahta u Sankt Peterburgu. Tri sprata nalaze se pod zemljom, a preostalih 87 izdiže se na 462 metara visine. Zbog toga se smatra najvišim neboderom u Rusiji i Europi i drugom najvišom građevinom u Rusiji i Evropi, nakon 500 metara visokog Ostankinskog televizijskog tornja u Moskvi.

Kako bi mogla održati težinu nebodera od 670.000 tona, na temelje je trebalo preliti čak 19.624 kubna metra betona, što je proces koji je trajao čak 49 sati. Bilo je to dovoljno da Lahta Center uđe u Ginisovu knjigu rekorda za najduže kontinuirano prelivanje betona na svetu.

Lahta Center prostire se na površini od 400.000 kvadratnih metara. Veći dio nebodera zauzimaju kancelarije energetske kompanije s više od 5.000 zaposlenika, ali tu se mogu naći i druge poslovne kancelarije, radnje, mesta za rekreaciju, kafići i čak 34 lifta.

Na visini od otprilike 370 metara nalazi se vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na okolinu Sankt Peterburga, piše Pun kufer.

View this post on Instagram

MODERN SIGHT OF PETERSBURG The one and only Lakhta Center It is situated in the historical centre of Primorsky region, in Lakhta. Thanks to its location, the building is considered the most northern skyscraper in the world. It is also the highest building in Saint Petersburg and the second highest one in Europe. It gives away the leading position to the Ostankino Tower in Moscow. The Center is 462 m high, which equals to 87 floors. The tower is well seen from the sea, so it serves as a so-called lighthouse for those travelling to Saint Petersburg by ship. Most likely, Lakhta center is the first sight of St Petersburg one sees when travelling to the Northern capital of Russia on a cruise liner. Btw, don’t forget to book a shore excursion. No visa needed. Contact me for more details. #annagaplichnaya #lakhtacenter #saintpetersburgrussia #visafree #guidedtour

A post shared by Guide In St.Petersburg | Anna (@stpetersburgguide_anna) on

Autor:

#Putovanja

'