AKTUELNO

U prirodnim lepotama Kopaonika lako je izgubiti se. Međutim, mali je broj onih koji zalutaju do mesta koje krije zanimljiv fenomen i misterioznu legendu. Zbog toga je pravo vreme da vam predstavimo jezero po kome se možete provozati na ostrvu.

Na prvi pogled jezero, koje se krije u samom srcu najpoznatijeg ski-centra u Srbiji, izgledalo uobičajeno. Mirna voda koju obasjavaju sunčevi zraci, gusto zelenilo koje krasi njegove obode i nežan povetarac koji čini da se visoko rastinje koje iz njega izranja njiše.

Po Semeteškom jezeru se kreće ostrvo koje izaziva čuđenje kod onih koji to prvi put vide pre nego što im neko objasni šta je ova neobična pojava.

Nije poznato ni kada, a ni kako je nastalo jezero. Ono što se zna jeste da je to veoma retka pojava.

Ono što je ’najluđe’ od svega jesto što je vožnja po čarobnim plutajućim ostrvima moguća. Sve što je potrebno jesu vesla ili nešto što će vam olakšati pokretanje ovih neobičnih 'čamaca'. Jer plutajuća ostrva to zaista i jesu. Nesvakidašnji prirodni čamci koji će vam pružiti krajnje jedinstveno i nezaboravno iskustvo!

Jedna od najvećih misterija koja se vezuje za nesvakidašnje jezero svakako je ona o njegovom nastanku. O tome naučnici imaju svoje, a meštani svoje pretpostavke. Ipak, pažnju privlače dve zanimljive legende kojima se objašnjava nastanak ovog čuda prirode.

Prva govori o popu koji je želeo da obavi vršidbu na Svetog Ćirila, iako su ga meštani upozorili da tada to ne treba raditi. On je započeo posao, zemlja se otvorila, progutala njega i konje, a zatim je iskuljala voda od koje se formiralo jezero čija površina stalno treperi.

Druga pripoveda o vilama koje su se nekada ovde okupljale ali i jezivim glasovima misteriozne vodene nemani koja noću prestrašuje slučajne prolaznike.

Zbog toga, čim bi se smrklo, svi bi odlazili svojim kućama i dobro zaključavali vrata i prozore strepeći od nemani. Ipak, meštani tvrde da su se oslobodili straha i da se čudnih zvukova više ne pribojavaju.

#Jezero

#Kopaonik

#Putovanja

'