AKTUELNO

Sever je tamo gde irvas i jelen šetaju prostranstvima, tamo gde je zima kao kod svoje kuće - to je Norveška.

Da li ste ikada sreli zloćudno demonsko biće iz nordijske mitologije? Volite li prirodu čiji se beskraj spaja s horizontom, ili mesta sa šarenim kućama i ljubaznim ljudima? Sve to možete videti u Norveškoj.

Foto: Pixabay.com

Igranje u vazdušastom čistom snegu, šetnja na skijama za duge staze, vrtoglavi spust snoubordom, svejedno koje daske što život znače – u Norveškoj ljubitelji zimskih sportova mogu da uživaju i da budu razmaženi. U najpopularnija mesta za skijanje spadaju Vradal, Rauland, Hafjel, Hovdena i Jeilo.

Romantično je kada uveče na nebu pleše mistična nordijska svetlost. Tada se organizuju noćne vožnje u saonicama koje vuku irvasi i pecanje na ledu na nekom od mnogobrojnih jezera.

Foto: Pixabay.com

U Lilehameru se ne nude samo atraktivne mogućnosti za kupovinu već se tamo nalazi i Majhaugen, najlepši muzej pod otvorenim nebom u Norveškoj. Umetnički doživljaj pružaju mala ribarska mesta kao što su Heningsver i Nusfjord.

Pogled na zimsku šumu pokrivenu snegom je prava idila iz bajke. Sakrivena među jelkama, pod snegom se nalazi kolibica, na visini s koje puca veličanstveni vidik iz snova.

Foto: Pixabay.com

Kakav neponovljiv doživljaj prirode možete imati ako se ušuškate u krzno i krenete u šetnju na saonicama koje irvas vuče kroz prostranstva severa. Primer tipičnog norveškog seoskog arhitektonskog stila je vila s dvovodnim krovovima kod mesta Norefjel.

Zaista ostavlja veličanstven utisak! Jednostavno napravite rupu u ledu, spustite mamac u vodu i malo sačekajte. Za bogatu večeru kod kuće ponećete ukusnu ribu.

#Norveška

#Putovanja

'