AKTUELNO

Kako biste vi i vaša porodica ostali zdravi tokom meseci u kojima vladaju virusi i bakterije, pomoći će dezinfekcija određenih predmeta koje diramo često, a čistimo retko

1. Mobilni telefon

Foto: Pixabay.com

Mobilni telefoni su najveći prenosnici bakterija, a prema brojnim istraživanjima pokazali su se zagađenijim čak i od WC daske.

S obzirom na to koliko često posežemo za ovim uređajima, oni su plodno tlo za prehladu i grip. Stoga je potrebno redovno dezinfikovati mobilni telefon koji koristite.

2. Tastatura

Foto: Tanjug AP/Jenny Kane

Za brzo i efikasno čišćenje potpuno je isključite i prebrišite dezinfekcijskim maramicama kako biste uklonili prašinu i ostatke mrvica između tipki. Odmah nakon brisanja vlažnom maramicom tastaturu prebrišite suvom krpicom od mikrofibera.

3. Kvake

U prostoriji u kojoj je bila zaražena osoba virusi se na raznim površinama mogu zadržati duže nego što možda mislite. Stoga je tokom sezone gripa i prehlada preporučljivo da kvake u kući dezinfikujete maramicama koje sadrže alkohol.

4. Kuhinjska radna površina i sudopera

Verovatno pokušavate da održite svoju radnu površinu u kuhinji čistom cele godine, ali to postaje posebno važno tokom sezone prehlade i gripe. Budući da je ovo mesto gde se porodica okuplja i dodiruje razne površine, važno je dobro ga očistiti od bakterija.

Poprskajte i obrišite celu površinu dezinfekcijskim sredstvom i nemojte da zaboravite ni sudoperu.

Foto: Pixabay.com

5. Plišane igračke

Osim što su plišane igračke najveći skupljači prašine i grinja, takođe mogu da budu izvor bakterija i virusa. Ako je vaše dete bilo bolesno, pobrinite se da njihov omiljeni krzneni prijatelj nije dobio klice. Proverite etiketu na plišanoj životinji da vidite da li može da se pere u veš mašini.

Gde je to dozvoljeno, stavite igračku u mašinu i uključite odgovarajući ciklus pranja kako biste uklonili potencijalnu zarazu.

#Zdravlje

#Čišćenje

'