AKTUELNO

Dolina jorgovana nastala je kao romantični poklon srpskog kralja Stefana Uroša Prvog, koji je želeo da se njegova buduća žena oseća kao da je u rodnoj Provansi dok bude dolazila na njegov dvor.

Već sedam vekova dolinu reke Ibar krasi sećanje na romantični gest kralja za, kasnije srpsku kraljicu, Jelenu Anžujsku, tako što je tu dolinu učinio Provansom.

Strašne litice doline Ibra sakrili su veliki cvetovi ljubičaste boje, a stenovit kraj postao je prilično pitom. Dolina jorgovana i njeni cvetovi vekovima su označavali ljubav i poštovanje koje je narod gajio prema plemenitoj kraljici, čuvenoj po svojoj mudrosti i obrazovanju.

Dolina jorgovana počinje kod grada Kraljeva, jednog od znamenitih gradova centralne Srbije, koji je današnje ime dobio 1882. godine posle proglašenja Srbije za kraljevinu i krunisanja kralja Milana Obrenovića.

U čast Jelene Anžujske se već godinama početkom maja održava međunarodna manifestacija "Dani jorgovana" kada, osim Kraljeva, ožive i srednjovekovni grad Maglič i manastir Žiča.

Dolina jorgovana se najčešće i povezuje sa tvrđavom Maglič, iako danas, nažalost, nema toliko očuvanih jorgovana da bi "obojili" celu oblast. Ipak postoji jedna lepota koja vekovima opstaje, a to je jedan od najlepših i najznačajnijih srpskih manastira.

Žiču je podigao Stefan Prvovenčani gde je i krunisan za prvog srpskog kralja, a po legendi, u toj crkvi je krunisano ukupno sedam srpskih kraljeva za koje su otvarana po jedna vrata, a zatim zazidana. Zbog toga se manastir naziva još i "sedmovrata Žiča".

#Putovanja

#Srbija

#jorgovan

'