AKTUELNO

Nedostatak joda dovodi do loše koncentracije, nedostatka energije, umora, depresije, lošeg izgleda kože i problema s kosom.

Jod kontroliše funkcionisanje štitne žlezde i igra važnu ulogu u održavanju njenog rada. Pomaže u regulaciji potrošnje kalorija i učestvuje u prevenciji skupljanja suvišnog masnog tkiva. Ostale prednosti joda su uklanjanje toksina iz tela i učestvovanje u apsorpciji niza minerala, kao što su kalcijum i silicijum.

Jod utiče na funkcionisanje štitne žlezde i na taj način nejednako kontroliše proizvodnju hormona odgovornih za rad metabolizma. Rad metabolizma utiče na efikasnost i delotvornost mnogih telesnih organskih sistema, uključujući apsorpciju hrane, spavanje i korišćenje hrane kao izvora energije.

Takođe, jod igra važnu ulogu u održavanju optimalnog nivoa energije u telu tako da obezbeđuje efikasno korišćenje kalorija, ne dopuštajući im da se talože kao višak masti.

Jod, baš kao i vitamin C, može da poveća aktivnost antioksidativnih spojeva u telu i da mu pruži dodatnu odbrambenu meru protiv raznih bolesti, uključujući bolesti srca i različite vrste raka. Neka istraživanja su pokazala da jod direktno štiti moždane ćelije pacova od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Ako primetite kako vašem organizmu nedostaje jod, jedite hranu bogatu ovim mineralom. Najviše ga ima u morskoj ribi, morskim plodovima, šargarepi, spanaću, rotkvici, grašku, krompiru, pečurkama, jagodama, bananama, kupusu, luku, salati i žumancima.

#Umor

'