AKTUELNO

Turističke agencije nude vaučere umesto odloženih odmora, koji mogu da se iskoriste u narednih godinu dana. Turističke agencije se nadaju da će oko 15. maja imati jasniju sliku kako će se dalje poslovati.

Nada da će se letovati ove godine i dalje nije skroz ugašena. Turističke agencije su zatvorene. Odloženi su svi polasci do 15. maja, ali ako se situacija do tad sredi, prvi gosti možda bi mogli na odmor da krenu već od polovine juna ili početka jula. Ovogodišnja turistička sezona je sigurno propala, ali šansa za kratak letnji odmor i dalje "živi".

Foto: Pixabay.com

Kako je ispričao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, svi se nadaju da će letovanja biti i da bi ljudi trebalo sada da se strpe. Tenzija je svuda u svetu velika, ali će bolju sliku imati oko 15. maja.

Prema njegovim rečima, nije veliki broj onih koji traže novac nazad od aranžmana koji su propali. Skoro 90 odsto njih se dogovorilo sa agencijama i uzelo vaučere za promenu termina.

- Ne možemo putnicima sada da damo ni pravu informaciju dok ovo traje - objašnjava Seničić. - Na mnogim destinacijama novac za aranžmane je već uplaćen. Deo je bio u "frst minit" ponudi i to se uplaćuje po posebnim uslovima. Novčani tokovi su prekinuti svuda u svetu. Sve je stalo. Novac je morao biti uplaćen partnerima, još kada je sve bilo rezervisano, kako bi se obezbedio smeštaj. Zato su bili i dati toliki popusti. Bez obzira na to što postoji pravo za povraćaj novca, nema posla, niko ne radi i nije realno da očekuju da će novac biti vraćen. Praksa pokazuje da svi, čak i avio-kompanije i hotelijeri, ali i agencije u okruženju, nude vrednosne vaučere na pun iznos uplaćenog aranžmana. Mi smo iskoristili mogućnost da se vaučeri iskoriste u narednih godinu dana.

Foto: Pixabay.com

ARANŽMANI PREKO "BUKINGA"

I DOK turističke agencije nude vaučere koji će moći da se iskoriste kad ova situacija prođe, onlajn platforme preko kojih su mnogi rezervisali svoja putovanja, ne nude gotovo ništa.

- Vlasnici koji nude smeštaj preko "Bukinga" i drugih onlajn platformi odbili su da vrate uplaćeni novac za aranžmane - kazao nam je Seničić. - Svi oni izvlače se na to da su samo platforma na kojoj se nudi smeštaj i prebacuju odgovornost na davaoce usluga. Nisu čak ni ponudili neku kompenzaciju.

#Putovanja

'