AKTUELNO

Kada zaštitne rukavice stavite na ruke prilikom odlaska u prodavnicu, pekaru, apoteku, ako koristite bankomat, ni slučajno ne dodirujte lice, a kada obavite posao, obavezno ih bacite i temeljno operite ruke.

Dok mnogi još vode polemiku o tome kako se pravilno na licu nosi zaštitna maska, isto to pitanje se postavlja i za rukavice.

Da biste u potpunosti zaštitili zdravlje, stručnjaci su dali nekoliko smernica o tome kako treba rukovati njima.

Ne štite vas sve vrste

Verovatno i sami znate da nisu sve rukavice iste. Postoje tri vrste medicinskih rukavica, a one koje nisu namenjene za medicinsko osoblje ne štite od širenja virusa. Platnene ili rukavice od bilo kakvog rupičastog materijala u ovom slučaju nemaju ama baš nikakvu svrhu. Za zaštitu se koriste isključivo one od lateksa, vinila ili nitrila.

Pazite šta dodirujete kad ih nosite

Osim pipanja lica, izbegavajte dodirivanje ljudi, ali i površina u stanu jer rukavice mogu biti opasno leglo virusa.

Bacite ih odmah nakon nošenja

Ako koristite rukavice, ali ih ne bacate odmah nakon nošenja, veoma lako možete preneti virus na sve što pipnete. Takođe, nema nikakvog smisla dezinfkovati ih i nositi ponovo. One nisu namenjene da se nose dva puta, mogu biti kontaminirane i preneti virus na sve što dodirujete. Najvažnija stvar je higijena ruku, koje treba prati često najmanje 20 sekundi pre, ali i posle korišćenja rukavica.

Ne koristite na njima gelove za dezinfekciju

Rukavice se ne smeju prati, mazati gelom i ni slučajno ih ne treba davati da ih nosi neko drugi. Napravljene su isključivo za jednokratnu upotrebu, a gel za dezinfekciju ih samo može oštetiti. Uvek bacite one koje su već korišćene i sledeći put na ruke stavite nove.

I za kraj zapamtite sledeće: ako rukavice ne nosite kako treba, sebi (ali drugima) možete doneti više štete nego koristi!

#koronavirus

#rukavice

#zaštita

'