AKTUELNO

Budući da se korona virus može širiti preko kontaminiranih površina, neki ljudi preduzimaju dodatni korak zaštite - nošenje rukavica.

Ako rukavice koristite samo za čišćenje, onda ih možete koristiti više puta, ali samo za tu svrhu, a ne na primer i za odlazak u prodavnicu.

Problem osećaja zaštite

Jedan od razloga zbog kojeg zdravstveni stručnjaci ne podržavaju nošenje rukavica napolju jeste to što one mogu da pruže lažan osećaj sigurnosti i smanje učestalost pranja ruku, koje je nezamenljivo.

Svetska zdravstvena organizacija ne veruje da je nošenje rukavica napolju efektno u sprečavanju koronavirusnih infekcija:

- Redovno pranje golih ruku nudi veću zaštitu od zaraze Covidom-19 nego nošenje gumenih rukavica - tvrde stručnjaci.

Foto: Tanjug AP/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Teško je koristiti rukavice bez određene kontaminacije

- Rukavice od lateksa i nitrila dizajnirane su za jednokratnu upotrebu - kaže Lusi Vilson, načelnica odeljenja hitne zdravstvene službe na Univerzitetu Merilend. Jedan od razloga je taj što je njihovo uklanjanje teško, a možete i da kontaminirate sebe uklanjanjem. Pravilno skidanje rukavica uključuje njihovo okretanje, a to može biti teško.

Nakon što ste rukavice preokrenuli, ako želite ponovo da ih upotrebite, morate da smislite način da ih dovedete u pravilan oblik bez zagađivanja.

Foto: Beta/Dragan Gojić

S njihovim nestalnim oblikom, to je izuzetno teško. Jednom kada rukavice dodirnu potencijalno kontaminirane površine, ponovno korišćenje dolazi s velikim rizikom. Osim toga, medicinske rukavice nisu neuništive prepreke, a pokazalo se da čak i korišćenje kreme za ruke ispod njih može delovati na istanjivanje rukavica.

One nisu dizajnirane za dugotrajno korišćenje pa one za jednokratnu upotrebu treba zaista koristiti samo jednom. Imajte na umu kako se primarno širi ovaj virus - ne kroz kožu, već kroz sluzokožu. Stoga, naša koža je zaštitni sloj sam po sebi, a pranje ruku pruža najdelotvorniju zaštitu.

#koronavirus

#rukavica

<
'