AKTUELNO

Ili kako održati zdravlje kod kuće i ponovo ući u formu?

Prinuđeni smo da sedimo kod kuće u zatvorenom. Retko izlazimo, slabo se krećemo i uglavnom jedemo. Teretane i fitness centri ne rade. Kako sačuvati liniju?

Od sedenja i nedostatka fizičke aktivnosti, metabolizam se usporava i onemogućeno je normalno pražnjenje i izbacivanje toksina iz organizma. Voda se nagomilava i dolazi do pojave celulita kod žena. Kako organizam ne troši energiju, nagomilava se mast, posebno na kritičnim mestima, bokovima, stomaku, zadnjici i dolazi do povećanja telesne mase.

FIZIČKA AKTIVNOST I DISCIPLINA BEZ IZGOVORA

Koliko god izgledalo smešno, upalite TV i pratite vežbe na programima za učenje na daljinu. Ukoliko imate trenažni bicikl ili nešto od kućne teretane, trenirajte. Svakog dana, makar po pola sata treba raditi vežbe u kući. 

Sada je prilika da se uobročite i pravilno hranite. Jedite manje, a češće i uvek u isto vreme. Unosite dovoljno voća, povrća i tečnosti. Doručak neka bude najobilniji. Ručak neka bude sa manje ugljenih hidrata. Smanjite ili izbegnite unos hleba, žitarica, testa, krompira. Umesto grickalica i slatkiša uzmite jabuku. Večera treba da bude najlaganija i nikako nakon 20h.

Foto: Promo/Herbafast

Večernji obrok se duže vari, za eliminaciju šećera i masti je potrebno duplo više vremena u odnosu na druge obroke i to dovodi do povećanja telesne mase. Večera neka vam bude bazirana na proteinima (nemasno meso, riba, mlečni proizvodi,mahunarke). Koristite zdrave masti i to sirove – devičanska ulja, suncokretovo, maslinovo, laneno, susamovo…. Ako pržite, radite to u keramičkom posuđu ili od teflona, ukoliko pečete, koristite papir ili kese za pečenje. 

Uzimajte što više vlakana uz tečnost. Vlakna pod dejstvom tečnosti bubre, povećavaju volumen želuca i na taj način stvaraju osećaj sitosti, pa ćete samim tim manje jesti. Uz to, vlakna ubzavaju peristaltiku creva, ubrzavaju metabolizam i olakšavaju pražnjenje. Ona normalizuju nivo šećera, holesterola i triglicerida. Kombinacija vlakana i vitamina i minerala povoljno utiču na imunitet.

ŠTA JE JOŠ VAŽNO DA URADITE?

Pročistite organizam, oslobodite se viška tečnosti i nagomilanih toksina. Uzimajte dosta vode i antioksidanse. U ove svrhe se preporučuju rastavić, đumbir, bela breza, kleka, kopriva, koji deluju kao blagi diuretici. Kopriva se naročito savetuje ženama, jer smanjuje mogućnost pojave celulita. Kopriva stimuliše i rad jetre čime je čišćenje organizma još intenzivnije.

Kao odličan antioksidans pokazala se kombinacija probiotske kulture S.boulardi i super oksid dismutaze (SOD). Ona na prirodan način suzbija glad i eliminiše toksine. Iz tog razloga je nazivaju „enzimom života“. 

Uz redovan unos vlakana i prirodnih diuretika, koristite i prirodne sagorevače masti, kapsaicin i crni biber. Oni imaju termogeni efegat, ubrzavaju metabolizam i sagorevaju masti.

Foto: Promo/Herbafast

Muškarcima se preporučuje i upotreba đumbira, koji povećava prokrvljenost u mišićima, povećava stepen iskoristljivosti kiseonika u tkivima i tako pomaže topljenje masti. 

Kako bi Vaša koža održala tonus i izgledala zategnuto i sjajno, uprkos slabijoj fizičkoj aktivnosti, uzimajte dosta cinka. Cink je neophodan za izgradnju proteina kolagena u finim strukturama kože, koji joj daju elastičnost i čvrstinu. Time se smanjuje i mogućnost pojave strija. Uz to, cink jača imunitet, što nam je naročito bitno u borbi protiv virusa.

Ostanite vitki uprkos koroni i ne zaboravite da LETO NIJE OTKAZANO!

Autor: Pink.rs

#Fizička aktivnost

<
'