AKTUELNO

Svedoci smo da je, na žalost, pandemija novog koronavirusa pogodila i paralisala čitav svet. Vidljivo je da je koronavirus na izmaku, a građani Srbije pitaju se gde će provesti letnje odmore. Pink.rs je istraživao gde u Srbiji možete da sa svojim najmilijima da provedete letnje dane uživajući i kao da ste na moru.

Svesni smo da ćemo ove godine zaista teško odlaziti na letovanja preko granice a ukoliko i uspemo u toj nameri moramo poštovati razna pravila koja predstavljaju sve samo ne uslove za odmor i relaksaciju. Sa druge strane, domaća turistička ponuda građanima u Srbiji pruža idealnu turistički ponudu: jezera, planine, reke, sela, banje i mnoge druge lokacije i atrakcije. 

U Kolubarskom regionu, Opština Mionica poseduje sve karakteristike koje ovu opštinu svrstavaju u sam vrh turističkih mesta po ponudi u Srbiji. Tu se nalazi jedna od najpoznatijih srpskih banja, Banja Vrujci, koja predstavlja simbol letnjeg odmora za hiljade posetilaca svake godine. Veliki broj uredjenih bazena, zelenilo, mir i tišina u netaknutoj prirodi već decenijama privlače goste iz svih krajeva naše zemlje.

Kombinacija moderno uređenih smeštajnih kapaciteta uz pristupačne cene, pružaju mogućnost za opuštanje i odmor kakav ćete retko gde videti. Topla, lekovita voda u bazenima će bez sumnje na vaše telo uticati okrepljujuće a bez sumnje će uticati i na poboljšanje vaśeg imuniteta. Seoski turizam je takodje stavka koja krasi turističku ponudu Opštine Mionica. Razna seoska domaćinstva širom otvaraju svoje kapije kako bi dočekala goste. Tu možete probati domaću hranu, mlečne proizvode i uživati uz izvorsku vodu sa po kojom čašicom najbolje domaće šljive u Srbiji. Ukusi domaćeg voća i povrća vratiće vas u detinjstvo.

Nema sumnje da će zelenilo i planinski predeli pružiti identičan odmor za oči kao morsko plavetnilo. More livada i šuma takodje ume i te kako da odmori srce i dušu.

Osim toga, u Minioca je mesto u kom se baštine nauka i tradicija, kultura i istorija srpskog naroda. Tako možete obići autentičnu zdradu mioničke opštine izgrađenu u neoklasičnom stilu i crkvu Vaznesenja presete Bogorodice u baroknom stilu koje se nalaze u samom centru Mionice, a izgrađene su krajem 19. veka.

U samom centralnom delu nalazi se uređeni trg sa spomenikom vojskovođi Živojinu Mišiću pod čijom je komandom i odnela ključne pobede. Pa tako u selu Struganik u kom je rođen i odrastao Živojim Mišić možete, zahvaljujući seoskom turizmu da osetite duh perioda koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj istoriji i kulturi, ali i da uživate u očuvanoj prirodi i zdravom vazduhu sa najmilijima.

Na samo dvadesetak minuta vožnje od Mionice možete posetiti jednu od najpoznatijih vazdušnih banja u Srbiji - Divčibare koje se diči svojim hotelskim ponudama i vikend turističkim naseljima, prirodom, brojim štalištimam igralištima za decu, kao i mirnim i prijatnim okruženjem.

Ono što Mionicu izdvaja od mnogih drugih takodje po lepoti zanimljivim predelima naše zemlje, jeste odlična povezanost sa glavnim gradom i razvijena putna infrastruktura. Zbog te geografske blizine od nepunih 90 km udaljenosti od Beograda, Mionica predstavlja jedinstven dragulj na turističkoj mapi Srbije. Novim autoputem Miloš Veliki iz pravca Beograda se do Banje Vrujci stiže za oko 40 minuta, isključennem za Lajkovac. Priznaćete da nikad brže niste stigli na ''more''.

Valja napomenuti da se celokupna turistička ponuda na teritoriji Opštine Mionica rukovodi uredbama Vlade Srbije o sprečavanju širenja zaraze novim korona virusom pa će tako svi ugostiteljski i turistički objekti morati da primenjuju sve stavke iz pravilnika koji je propisan a odnosi se na njihovo poslovanje u budućem periodu. Opština je obezbedila podršku uz sisteme kontrole za sve tako da ni jedan naš posetilac ne treba da brine već da svu svoju snagu usmeri na odmor i opustam je

#Letovanje

#Mionica

#Odmor

#Turizam

<
'