AKTUELNO

Letnje temperature sa severnoj hemisferi neće uticati na pandemiju COVID-19, tvrde naučnici sa Univerziteta Princeton

Nekoliko statističkih studija koje su sprovedene poslednjih meseci pokazalo je slabu povezanost klime i korona virusa, odnosno verovanja da što je vlažnije i toplije, manja je verovatnoća širenja. Međutim, reč je o preliminarnim podacima, te je povezanost između klime i Covida-19 još nepoznata. Studija sa Univerziteta Princeton, objavljena u časopisu Science isključuje tu vezu, ali zaključuje da je uticaj klime na širenje virusa skroman.

"Naša otkrića pokazuju da će bez efikasnih mera kontrole virus nastaviti da se širi i tokom toploh i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju", piše u studiji.

"Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus", kaže Rejčel Baker s Princetona.

Iako klimatski uticaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih korona virusa i gripa, autori ističu da je u ovom slučaju važniji izostanak raširenog imuniteta na Covid-19.

"Primećujemo određen uticaj klime na raširenost i vreme pandemije, ali virus će nastaviti da se širi jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta", pojasnila je Baker, podsećajući na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije u kojima toplije vreme nije imalo nekog većeg uticaja na pandemiju.

"Ne čini se da klima sprečava širenje virusa", naglasila je.

Bez mera kontrole ili vakcina, korona virus će nastaviti da se kreće među velikim delovima svetske populacije i tek kasnije će postati sezonska bolest, "nakon što mu se smanji 'zaliha' neizloženih domaćina", kažu autori. Za potrebe studije oni su sproveli nekoliko simulacija o tome na koji bi način virus mogao reagisati u različitim klimatskim uslovima. U svakoj je klima postala faktor tek nakon što su veliki delovi populacije stekli imunitet.

"Što se u populaciji izgradi više imuniteta, to će uticaj klime na virus rasti. Tek će tada velika pandemija postati sezonska infekcija", zaključila je. 

#Zdravlje

'