AKTUELNO

Planina je najlepša u proleće i na početak leta.

Stolovi su planina u Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik.

View this post on Instagram

#mountains #landscape #stolovi

A post shared by Savić Mladen (@zrenik) on

Bez obzira što je okružuju brojne reke, na ovoj planini nema baš puno pošumljenih delova, samo su neki delovi prekriveni hrastovom i bukovom šumom. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar.

Otkud krdo divljih konja na Stolovima?

Uprkos tome što su neki konji ostarili i uginuli, krdo predvođeno legendarnim pastuvom Morom postepeno se uvećalo i do pedesetak konja, kojih bi verovatno bilo i znatno više da nije surovih planinskih uslova. Mnoga slaba ždrebad sama stradaju ili, još nedorasla, završe kao plen izgladnelih vukova, a ponekad i bezobzirnih kradljivaca.

Konje, koji sve to preživljavaju, međutim, više ni njihovi vlasnici ne mogu da vrate s planine. A, i kad im to nekako uspe, konji, posle dan-dva, opet pobegnu u planinu, na slobodu i svoje nebeske visine.

KARAJEM MAJA PLANINA NAJLEPŠA!

Na Stolovima ima izvora i vode, ali se ipak smatra suvom planinom jer tokom sušnih leta uglavnom i vodeni tokovi nestanu.

Kada nestane sneg sa obronaka, ona ponovo zabele ali od nebrojenih divljih narcisa.

#Putovanja

'