AKTUELNO

Da li znate šta je bigoreksija?

Bigoreksija - potpuno je suprotna anoreksiji (koja je karakteristična za žene) i jači pol sebe doživljava nedovoljno razvijenim i mišićavim. Od nje pati svaki 10. muškarac.

Ovi muškarci u proseku se ogledaju 12 puta dnevno, drže striktne dijete, često se upoređuju sa drugima pitajući se da li su dovoljno razvijeni, fanatično se trude da povećaju telesnu masu i mišiće, neretko prekomerno koriste steroide.

Foto: Unsplash.com

Prema istraživanjima, svaki deseti muškarac u teretani pati od ovog poremećaja, koji može dovesti do srčanog i moždanog udara, skupljanja testisa, gubitka kose, bezvoljnosti pa, u težim slučajevima, i do razmišljanja o samoubistvu. Preterano korišćenje supstanci za veštačko uvećanje mišića dodatno naglašava navedene zdravstvene tegobe.

Foto: Pixabay.com

Stručnjaci predvođeni Robom Vilijemsom, proučavali su bigoreksiju kao psihički poremećaj, koji podstiču traume iz detinjstva, izazvane stvaranjem nesigurnosti kod deteta. Zbog toga u pubertetu dolazi do frustracija prilikom projekcije idealnog spoljnog izgleda, koji bi trebalo da bude pokazatelj uspeha i moći, prenose Novosti.