AKTUELNO

Granica Crne Gore je od 15. avgusta ponovo otvorena za državljane Srbije, ali u našu susednu zemlju za sada može da se uđe pod tri uslova.

1. Ako posedujete negativan rezultat PCR testa na novi korona virus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi korona virus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

2. Testovi moraju biti izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

3. Ako u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru niste boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Istog dana kada je objavljena vest o otvaranju granica, mnogi građani Srbije su pohrlili da urade test i otisnu se na more u Crnu Goru. Ali - avaj.

Kako saznajemo, na granici je mnoge od njih dočekalo neprijatno iznenađenje jer su neki zbog negativnih seroloških testova vraćani kući. Usledili su sati čekanja jer su i oni koji su uradili PCR, koji jedini od ova dva testa treba da bude negativan, morali da čekaju u kolonama.

Naime, da biste prešli granicu sa Crnom Gorom, potrebno je da imate negativan rezultat PCR testa ili pozitivan rezultat serološkog ELISA testa.

Zašto ovaj drugi test treba da bude pozitivan? Zato što on pokazuje da li ste preležali koronu. Oni koji su je preležali imaće na ELISA testu pozitivan nalaz i samo to će biti uslov da mogu da pređu granicu, dok oni koji je nisu preležali imaće, naravno, negativan nalaz i s takvim neće moći u Crnu Goru.

Osim razlike u tome da PCR pokazuje da li koronu imate a ELISA da li ste je preležali i stekli kakav-takav imunitet, znajte da se prvi radi kao bris, a drugi je test iz krvi.

Međutim, još jedna je ključna razlika.

PCR test na lični zahtev košta 6.000 dinara, a ELISA test na lični zahtev 1.200 dinara.

Ne možemo se oteti utisku da su u želji da odu na more mnogi izabrali da rade ovaj drugi test jer je jeftiniji. Ali, kao i uvek, ko ne plati na mostu - plati na ćupriji.

Dakle, informišite se i dobro se raspitajte pre nego što donesete odluku o odlasku na put da vas isti na kraju ne bi koštao duplo.

#Crna Gora

#Granica

#koronavirus