AKTUELNO

Da li žensko telo prati i višak kilograma uz sve promene koje nastaju u ovom delikatnom stanju, saznajte u tekstu ispod.

Menopauza i višak kilograma često idu zajedno u „paketu“ i to nije nikakva novost. Nije ni novost da se mnogo žena u ovom periodu teže rešava istog tog viška. A zašto je to tako?

Faktora je mnogo, a najznačajniju ulogu igraju:

- Hormoni

- Starenje

- Način života

- Geni

Međutim, ono što još želimo da napomenemo jeste da je period menopauze za svaku ženu individualan i da varira od žene do žene. Ono što jednoj odgovara i prija ne znači da će i drugoj. U ovom članku ćemo pisati o menopauzi i o tome zašto se pojedine žene suočavaju sa viškom kilograma u ovom periodu, kao i posle njega.

Postoje četiri perioda hormonskih promena koji se dešavaju tokom života žene. Ti periodi podrazumevaju:

- premenopauzu

- perimenopauzu

- menopauzu

- postmenopauzu

Premenopauza

Premenopauza je termin koji se tiče ženskog reproduktivnog života dok je plodna. Počinje u pubertetu, prvom menstruacijom i završava poslednjom. Ova faza traje okvirno 30-40 godina.

Perimenopauza

Perimenopauza ili drugačije rečeno „oko menopauze“. Za to vreme, nivo estrogena se menja, a i nivo progesterona opada. Perimenopauza može započeti bilo kada između sredine 30-ih i početka 50-ih.

Foto: Promo/Herbafast

Simptomi perimenopauze uključuju:

- netoleranciju prema toploti

- poremećaje spavanja

- promene menstrualnog ciklusa

- glavobolje

- promene raspoloženja, poput razdražljivosti

- depresiju

- anksioznost

- višak kilograma

Menopauza

Menopauza zvanično počinje kada žena nije imala menstruaciju 12 meseci u kontinuitetu. Mnoge žene doživljavaju najteže simptome tokom perimenopauze, ali druge otkrivaju i da se njihovi simptomi pojačavaju u prvoj godini ili dve nakon menopauze. Dakle, kako smo već i rekli – svaka žena ovaj period proživljava na sebi svojstven način.

Postmenopauza

Postmenopauza počinje nakon perioda menopaze, kada prođu sve uobičajene tegobe i kada je nivo estrogena na najnižem nivou. Postoje neke hormonalne i fizičke promene koje se mogu nastaviti i nakon menopauze i te promene se dešavaju u ovom periodu.

Sada kada smo zajedno prošli kroz ove četiri faze idemo u “dublju” analizu.

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs

#Menopauza

#Zdravlje

#višak kilograma

#žene