AKTUELNO

Ovaj zakon izazvao je brojne reakcije u javnosti.

Ministarka poljoprivrede Nemačke Julia Klekner je kao razlog za izmenu zakona navela to da većina od 9,4 miliona vlasničkih pasa nije dovoljno fizički aktivno ili da ne dobijaju stimulaciju koja im je potrebna, prenosi Gardian.

Pravni akt kojim se reguliše ovo pitanje je nazvan Zakon o psima. Osim navedenog, vlasnicima će biti naloženo da će morati najmanje biti jedan sat u šetnji sa psom.

Klekner tvrdi da su najavljene izmene zasnovane na novim naučnim istraživanjima koja su pokazala da psi moraju da budu "u dovoljnoj meri aktivni i u kontaktu sa podsticajima iz okoline", što se odnosi na ostale životinje, prirodu i ljude. Onima koji budu držali psa dugo vezanim preti mogućnost da im se trajno oduzme kućni ljubimac.

"Psi nisu igračke. Oni imaju svoj potrebe koje se moraju uzeti u obzir", napomenula je Klekner.

Zakon bi trebalo da bude predstavljen sledeće godine, a već je izazvao veliku raspravu u Nemačkoj. Pojedini su postavili pitanje kako će se kontrolisati primena ovog zakona. U ovoj državi 19 posto domaćinstava ima psa. Centralna vlast je poručila da će savezne pokrajine biti odgovorne za primenu zakona.

Međutim, neki su ismejali zakon, a među njima je i stranačka koleginica ministarke, zastupnica vladajuće Demohrišćanske stranke (CDU) Saskia Ludvig. Između ostalog, problematizovala je dvodnevno šetanje psa kada su temperature visoke. Pita se kako je to uopšte izvodljivo.

Vlasniku psa Berbelu Klajdu je takođe nejasno kako će se zakon primenjivati. Njegov sugrađanin Volter Švajc, takođe vlasnik psa, je poručio da on nije u mogućnosti da svom psu priušti ništa više od kratke šetnje blizu svog doma.

#Životinja