AKTUELNO

Umorni ste od nedovoljnog sna? Postoji nekoliko razloga za to!

Ovo su razlozi vaše nesanice:

Ne razgovarajte telefonom pre spavanja

Čak i kratki razgovor pogoršava kvalitet sna i sprečava telo da uđe u fazu dubokog sna, tokom koje se obnavlja energija.

Provetrite sobu

Zagušen i ustajao vazduh ometa REM fazu i omogućava nemirni san. Optimalna temperatura u prostoriji je 19-20 stepeni. Pre odlaska u krevet telesna temperatura opada, a vrući vazduh u sobi deluje, naprotiv, kao stimulans: ubrzava srce i ubrzava san.

Izbegavajte večeru pre spavanja

Nakon obilne večere, telo će duže vreme morati da vari hranu, što će poremetiti san, pa se preporučuje jesti najkasnije 3 sata pre spavanja. Ako osetite jaku glad, potpun obrok zamenite laganom užinom.

Odložite uređaje sat vremena pre spavanja

Navika da se uveče prelistava Instagram, uzbuđuje nervni sistem, a emisija plavog spektra sa pametnih telefona smanjuje proizvodnju melatonina, hormona koji olakšava san. Mozak doživljava sjaj ekrana kao dnevnu svetlost. Odbijanje od gedžeta promoviše potpun i zdrav san.

Foto: Unsplash.com

Ne pijte kafu i čaj noću

Možda vam izgleda kao da vas šolja vrućeg čaja uveče može umiriti i pomoći da brže zaspite, ali to nije tako. Čaj dovodi mozak i nervni sistem u stanje uzbuđenja, san ne postaje toliko jak - a osoba pati od nesanice. Ako večernji čaj ne možete odbiti, crni i zeleni čaj zamenite biljnim tinkturama, na primer kamilicom ili mentom. Imaju lekovita svojstva i pomažu telu da se opusti.

Podesite raspored spavanja

Navika da se istovremeno odlazi u krevet normalizuje sintezu melatonina. Sa stalnom promenom načina spavanja, proizvodnja melatonina se poremeti i nastaju problemi s cirkadijanskim ritmom, koji reguliše obnavljanje ćelija i nivo hormona.

#Spavanje

#problem