Ne postoji posebna dijeta koja može 100% da otkloni problem, ali uvođenje nekih namirnica u vaš dnevni meni ublažiće bolno stanja.
Bol u zglobovima nije samo znak promena u telu usled starenja. Zglob se može oštetiti, na primer, usled povrede, artritisa ili artroze. Javlja se bol koji izaziva ozbiljnu nelagodnost i negativno utiče kvalitet života.
Ne postoji posebna dijeta koja može 100% da otkloni problem, ali uvođenje nekih namirnica u vaš dnevni meni ublažiće bolno stanje.
Šta još možete učiniti da zaštitite zglobove?
Umerena fizička aktivnost može vam pomoći da smanjite težinu i smanjite opterećenje na zglobove, a to mogu biti jutarnje istezanje, fitnes, plivanje...
Obratite pažnju i na sledeće:
Svakodnevno pijte dovoljnu količinu vode (sastav hrskavice je 90% voda).
Normalizujte težinu
Nosite udobnu obuću
Prestanite da prekrštate noge dok sedite
Ishrana protiv bolova u zglobovima
Grožđe ima sposobnost smanjenja upale i bolova u zglobovima, jer sadrži proantocijanidin
Agrumi su bogati vitaminom C i sprečavaju upale i bolove u zglobovima
Sok od višnje može pomoći u smanjenju upale
Spanać je prepun antioksidanasa. Među njegovim komponentama je i kempferol koji smanjuje upale, bol i inhibira razvoj osteoartritisa
Brokoli sadrži sulforafan, koji ublažava bolove u zglobovima i smanjuje bolne manifestacije reumatoidnog artritisa
Beli luk, osim što normalizuje krvni pritisak i rizik od srčanih tegoba, deluje protivupalno i sprečava napredovanje osteoartritisa
Crveni pasulj je bogat vlaknima i pomaže u smanjenju C-reaktivnog proteina. Kultura uključuje proteine, folnu kiselinu, gvožđe, magnezijum , kalijum, koji jačaju imuni sistem
Začini poput šafrana i kurkume su protivupalni i mogu pomoći u smanjenju artritisa. Supstanca krocin u šafranu deluje antioksidativno i antiproliferativno na bolove u zglobovima
Đumbir olakšava bolne manifestacije u zglobovima kolena
Zeleni čaj sadrži protivupalnu supstancu polifenol, koja ublažava bol. A epigalokatehin-3-galat, koji se nalazi u ovom biljnom proizvodu, inhibira uništavanje zglobova kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom
Masna riba sadrži omega-3 masne kiseline
Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti sadrže kalcijum i vitamin D, koji jačaju kosti i imunitet
Orasi, pistaći i bademi sadrže kalcijum, magnezijum, vitamin E, proteine i alfa-linolensku kiselinu koja jača imuni sistem.