AKTUELNO

Kod jednog od pet pacijenata inficiranih korona virusom javiće se samo jedan simptom, upozoravaju lekari.

Iako kovid-19 uglavnom dolazi sa nizom simptoma, jedan od pet pacijenata imaće samo jedan simptom - osip na koži. Taj osip može da se pokaže u vidu "kovid prstiju", ekcema, ulcera u ustima, ospica po celom telu, koprivnjače ili modrica, prenosi "The Sun".

Iako se u zvanične simptome kovida-19 i dalje ubrajaju kašalj, visoka temperatura i gubitak čula ukusa i mirisa, nezvanična lista simptoma redovno se povećava a čak i sami lekari zahtevaju da se ova zvanična lista NHS-a proširi i da se ubroje i drugi česti simptomi, poput osipa koji traju i po nekoliko meseci.

ZOE aplikacija za praćenje simptoma koju koriste milioni u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala je da je 17 odsto pozitivnih pacijenata kao prvi simptom navelo osip, kao i da je kod 21 odsto pacijenata ovo ujedno i jedini simptom, stoji u medicinskom časopisu British Journal of Dermatology.

Foto: Pixabay.com

Kovid jeste primarno respiratorna bolest, ali već dugo lekari skreću pažnju da infekcija utiče na sve organe u telu, a dr Ema Vedžvort, dermatolog, kaže za MailOnline da je stručnjacima sada "potpuno jasno da osipi mogu da budu simptom kovida i štaviše, kod pojedinih pacijenata i jedini simptom".

Udruženje američkih dermatologa (AAD) ističe kako brojni pacijenti kao jedan od simptoma korona virusa navode i pojavu natečenih nožnih prstiju, često crvenih ili modroljubičastih, koji deluju kao da su promrzli. U pojedinim slučajevima javljaju se čak i bolne izrasline ili fleke.

Osip izazvan korona virusom

Nedavno su naučnici istakli da je moguće da je jedan od pratećih simptoma korona virusa i iznenadni osip. Oni savetuju pacijente da se posavetuju sa lekarom ako primete "mestimičan osip, okrugle, tačkaste tragove po koži, crveni pečati, razna ispupčenja, izrasline koje svrbe, plikove...".

Urtikarija (koprivnjača)

Pojava izdignutih, dobro ograničenih, eritematoznih papula i plakova praćenih svrabom.

Osip nalik na varičele

Obično se pojavljuje na laktovima i kolenima, kao i na zadnjim delovima ruku i stopala.

Ekcem na vratu i prsima - često je ružičaste boje i svrbi.

Upaljene usne – upala može biti iznutra ili spolja, a usne se mogu ljuštiti i biti suve.

Ljubičasti osip - karakterišu ga tamnocrvene ili ljubičaste fleke koje izgledaju kao modrice.

Egzantem - simetričan osip u vidu crvenkastih mrlja ili kvrga, obično propraćen virusnom bolešću.

#Koža

#koronavirus