AKTUELNO

Ovi prirodni lekovi su toliko efikasni da vam možda neće biti potrebna stomatološka intervencija

Zubobolju smo svi iskusili barem jednom u životu i ne, to definitivno nije nešto što se lako trpi. Uporan i dosadan bol stvara vam velike probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Stoga je dobro znati neke kućne trikove za ublažavanje bolova. Ipak, ako ste trudni, dojite ili imate bilo kakvo zdravstveno stanje na koje bi biljni pripravci mogli loše uticati, obavezno se konsultujte s lekarom ili stomatologom pre korišćenja ovih ‘lekova’.

Slana voda

Brz je i efikasan lek za zubobolju.

Dodajte pola kašike soli u čašu tople vode i tečnost koristite kao vodicu za ispiranje usta. Ona sprečava oticanje i čisti područje oko bolnog zuba.

Hidrogen

Osim što smanjuje karijes, dobar je i kod krvarenja desni. Možete ga koristiti kao vodicu za ispiranje usta, ali ga nikako ne gutajte. Pomešajte 3-postotni hidrogens vodom u razmeri 1:1 i mućkajte u ustima.

Foto: Pexels

Karanfilić ili ulje karanfilića

Koristi se u tretiranju zubobolje već dugi niz godina jer sadrži eugenol, koji je prirodan antiseptik. Prstohvat mlevenog karanfilića stavite na bolan zub ili žvaćite celo drvce dok ne otpusti svoje ulje. Druga opcija je da vrlo malu količinu ulja karanfilića (oko dve kapi) stavite na bolno mesto i držite dok bol ne prođe.

Hladni oblog

On vam zapravo može da ublaži bilo koju vrstu bola. Stavite kockice leda u plastičnu kesicu i zamotajte je u komad tkanine. Oblogu držite na bolnom mestu 15 minuta dok ne osetite kako su vam živci otupeli. Ovo smanjuje oticanje i upalu.

Beli luk

Zahvaljujući svojim medicinskim svojstvima, koristi se za brojne tegobe. Beli luk ubija bakterije i ublažava bolove.

Najbolje je da od njega napravite pastu i stavite je na bolno mesto. Ili ga možete polako žvakati. Slobodno ponavljajte postupak i nekoliko dana ako treba, ne može vam se ništa loše dogoditi.

Autor: Pink.rs

#ZUBOBOLJA