AKTUELNO

Osetljivost grudi kao i razdražljivost se npr. javljaju u oba slučaja. S toga će vam ovo biti smernice koje će vam pomoći da napravite precizniju razliku između ovih stanja.

1. Osetljivost grudi

U slučaju trudnoće, grudi postaju otečene a areole tamnije. Sličan slučaj je i kod pms-a, s tim što kod pms-a osetljivost slabi dok kod trudnoće biva sve učestalija.

2. Želja za hranom

Sigurno i najpoznatiji simptom pms-a jeste i povećana potreba za hranom, međutim, iako isto može da se događa u periodu trudnoće, reakcija na tu hranu je slabija. To znači da će se tokom trudnoće javiti i osećaj mučnine ili nagon za povraćanjem, što se ređe dešava u periodu pms-a.

Foto: Pixabay.com

3. Krvarenje

Implantacijsko krvarenje se često može zameniti menstruacijom. Kada se embrion uglavljuje u zid materice, dolazi do blagog krvarenja koje je propraćeno grčevima. Simptomi jesu slični kao pred menstruaciju ali treba usmeriti pažnju na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju primetno manja.

4. Učestalo mokrenje

Tokom trudnoće se, usled širenja materice, javlja potreba za češćim mokrenjem. Ova pojava je moguća i tokom pms-a, ali razlika je u tome što se za vreme pms-a javljaju i dodatni grčevi i bolovi.

5. Vrtoglavica

Ukoliko imate osećaj slabosti i vrtoglavice koji dugo traju, moguće je da se ne radi samo o simptomu pms-a, već o trudnoći. Često, širenje materice uzrokuje pad krvnog pritiska, što izaziva slabost.

Autor: Pink.rs