AKTUELNO

Ovih 7 začina mogu vam biti neverovatna pomoć u procesu mršavljenja i ubrzanja metabolizma.

Nije tajna da hrana koju jedete ili ne ima centralnu ulogu u gubitku vaše težine. Ali takođe, i ono čime začinjavate vaše obroke može biti isto toliko važno. Mnoge biljke i začini se dokazali tokom stotina godina unazad, kao prirodna pomoć pri sagorevanju masti i gubitku težine. Predstavljamo vam 7 neverovatnih začina koji vam značajno mogu pomoći u procesu mršavljenja. Saznajmo zajedno koji su to začini.

1. Čili paprika

Čili paprika se koristi širom sveta za začinjavanje mnogih jela. Ona sadrži kapsaicin, jedinjenje koje daje karakterističnu ljutinu i osećaj peckanja, ali i pruža brojne zdravstvene prednosti. Neka istraživanja (1) pokazuju da kapsaicin može ubrzati metabolizam, povećavajući broj kalorija koje sagorevate tokom dana. Kapsaicin takođe može smanjiti osećaj gladi. Jedna studija (2) pokazala je da uzimanje kapsaicina povećava nivo sitosti i smanjuje ukupan unos kalorija. Takođe je dokazano da konzumacija kapsaicina smanjuje nivo grelina (3) , hormona koji je odgovoran za stimulisanje gladi.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21093467

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15611784

Upravo Herbafast lady, potpuno prirodan preparat za mršavljenje, sadrži u svom sastavu kapsaicin, koji na potpuno prirodan način, sa ostalim takođe prirodnim sastojcima, doprinosi smanjenju subjektivnog osećaja gladi i ubrzanja metabolizma, i u krajnjoj liniji pojačano sagorevanje kalorija, pa tako pospešuje mršavljenje na potpuno prirodan i zdrav način.

2. Đumbir

Đumbir je začin napravljen od korena đumbirske biljke, zingiber officinale. Često se koristi u kao prirodan lek za širok spektar bolesti. Pojedina istraživanja su pokazala da đumbir pomaže i pri gubitku težine. Pregled 14 izvedenih studija (4) je pokazao da konzumiranje đumbira značajno smanjuje i telesnu težinu i masti u području stomaka. Takođe je dokazano da đumbir (5) doprinosi smanjenju težine ubrzanjem metabolizma i sagorevanjem masti, uz istovremeno smanjenje apsorpcije masti i apetita.

3. Kopriva

Flavonoidi iz ekstrakta koprive su jako bitni za izbacivanje viška vode i eliminaciju celulita. Suvi ekstrakt lista koprive pojačava izbacivanje viška vode koja se nalazi zarobljena u masnim naslagama i celulitu. Na ovaj način se omogućava i ubrzava lipoliza, proces razgradnje masnih naslaga i ubrzava eliminacija toksina iz organizma. Detoksikacijom se gubi potkožno masno tkivo, eliminiše celulit i postiže bolji i mlađi izgled kože. Dodatno, ekstrakt koprive stimuliše rad jetre čime je čišćenje organizma još intenzivnije. On je takođe jedan od aktivnih sastojaka Herbafast lady kapsula, prirodnog preparata za regulisanje telesne mase.

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695870/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29393665

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29193411

Foto: Unsplash.com

4. Origano

Origano je višegodišnja biljka koja pripada istoj porodici biljaka kao što su menta, bosiljka, timijan, ruzmarin i žalfija. Sadrži karvakrol, moćno jedinjenje koje pomaže u procesu gubitka težine.

Jedna studija kod miševa kojima je davana hrana koja je takođe sadržavala i karvakol, je dokazala da je ona grupa miševa koji su konzumirali karvakrol u ishrani je dostigla značajno manju telesnu težinu nego kontrolna grupa kojoj nije davan karvakrol. Utvrđeno je takođe da komponente karvakrola (6) iz origana direktno utiču na neke specifične gene i proteine koji kontrolišu sintezu masti u telu.

5. Kurkuma

Kurkuma je začin specifičnog ukusa, živopisne boje i snažnog lekovitog svojstva. Većina njegovih zdravstvenih prednosti se pripisuje prisustvu kurkumina, hemikalije koja je u velikoj meri proučavana zbog efekata na sve, od inflamacije do gubitka telesne mase.

Jedna studija (7) kod 44-oro ljudi sa prekomernom telesnom težinom, pokazala je da je uzimanje kurkumina dva puta dnevno tokom jednog meseca, efikasno delovalo u pojačanom gubljenju masti, smanjenju stomačnih naslaga i gubljenju težine do 5%.

6. Crni biber

Crni biber je uobičajeni kućni začin koji se dobija iz sušenog ploda piper nigrum-a, biljke poreklom iz Indije. Sadrži moćno jedinjenje piperin, koje daje karakterističan ukus biberu i potencijalne efekte snižavanja telesne težine. Jedna studija (8) pokazala je da konzumacija piperina, tj. bibera je pomogla u smanjenju telesne težine, čak i bez promena u konzumaciji hrane.

Piperin je takođe jedan od aktivnih sastojaka prirodnog preparata za mršavljenje Herbafast lady, i uspešno doprinosi smanjenju telesne težine, tako da uz ovaj preparat mršavite brzo i potpuno zdravo!

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21447440

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26592847

Foto: Unsplash.com

7. Cimet

Cimet je aromatičan začin napravljen od unutrašnje kore drveća iz roda cinnamomum. Bogat je antioksidansima i nudi nekoliko zdravstvenih prednosti. Neke studije su otkrile da cimet može pojačati gubitak težine. Posebno je efikasan i u stabilizaciji šećera u krvi, što može pomoći u smanjenju apetita i gladi.

Istraživanja (9) su pokazala da specifično jedinjenje pronađeno u cimetu može imitira efekte insulina, pomažući transport šećera iz krvotoka u vaše ćelije, koji onda ćelije koriste kao pogonsko gorivo. Cimet takođe može smanjiti nivo određenih digestivnih enzima (10), kako bi usporio drastičan pad ugljenih hidrata u organizmu.

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113382/

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9762007

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21538147

Pored ovih začina potreban nam je SNAŽAN ANTIOKSIDANS, koji zaustavlja taloženje masti na ćelijskom nivou- SOD- super oksid dizmutaza. SOD predstavlja najmoćniji prirodni antioksidans. Nazvan „enzim života“, zbog svog snažnog antioksidantnog dejstva, SOD predstavlja prvu liniju odbrane tela od najštetnijih slobodnih radikala koji utiču na pojavu gojaznosti.

Dakle, ako već niste, obogatite vašu kuhinju ovim začinima, ili potražite sve na jednom mestu- Herbafast kapsule sadrže ove prirodne sagorevače masti na ćelijskom nivou. Više nego odličan efekat, zar ne?

Ako želite da znate nešto više o začinima, vašoj ishrani i zdravom mršavljenju, pročitajte više o tome OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#mršavljenje

#začini