AKTUELNO

Ako ste primetili da vam na Instagramu sve češće i češće iskaću slike ljudi koji su potpuno oduševljeni kafom ili čajem sa pečurkama, sigurno ste se zapitali da je u pitanju još jedan izmišljeni čudotvorni napitak, ili nešto zaista magično?

Sudeći po stručnjacima, odgovor je ovo drugo. A ceo postupak pripreme kafe sa pečurkama ne može da bude prostiji. Osušene pečurke se skuvaju i od njih se napravi ekstrakt koji se potom dodaje kafi, ili čaju. Mnogi se kunu da je kafa mnogo bolja zbog zemljanog ukusa pečurki koji se savršeno stapa sa njenom aromom. A kada su tvrdnje o supernapitku u pitanju, i tu ima puno stvari koje je potkrepljuju.

Foto: Pexels

Pečurke su jedistven izvor vitamina D i pojedinih vitamina B, koji nedostaju velikom broju ljudi. Pored vitamina, pečurke u sebi sadrže i najveći nivo antioksidanasa koji pomažu zaštiti našeg tela od štete koja može da doprinese razvoju raka, bolesti srca, Parkinsonovoj i Alchajmnerovoj bolesti.

Ali to još nije kraj liste jer se pečurke smatraju adaptogenima - supstancama koje pomažu telu da izađe na kraj sa stresom i pojača imuni sistem. Kafa se pečurkama može da bud eodličan izbor za sve koji imaju problema sa hroničnim bolestima i upalama, tvrde stručnjaci.

Autor: Pink.rs

#Kafa