AKTUELNO

Onima koji uživaju u hrani, teško je da se zaustave kad jedu, naročito ako je u pitanju nešto što jako vole. Donosimo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da se kontrolišete kad je hrana u pitanju, a vaše telo će se preporoditi!

„Raščistite“ kuhinju

Svi mi imamo hranu na koju smo slabi, čokoladu, čips, sladoled… dopišite sami. Kako da pomognete sebi? Najlakše je da se uopšte ne dovodite u iskušenje. Nemojte držati u kuhinji ništa od namirnica kojima ne možete da odolite. Ako vam se jede sladoled, kupite jedan, na štapiću ili u kornetu, a ne porodično pakovanje.

Foto: Pixabay.com

Spavajte više

Kad smo neispavani, jako je teško odoleti primamljivim poslasticama. Ako ste se lepo naspavali, organizam funkcioniše kako treba, lakše je održati samokontrolu, a i ne žudimo toliko za slatkišima koji brzo podižu energiju, jer nismo iscrpljeni.

Nemojte sebi dozvoliti da pregladnite

Jedite redovno, jer onda jedete samo dok se ne zasitite. Kad pregladnimo, mnogo je veći rizik da ćemo se prejesti jer izgubimo samokontrolu.

Zapitajte se zašto jedete

Kad osetite glad, pokušajte da procenite koliko ste stvarno gladni. I da li ste uopšte gladni, naročito ako ste nedavno već jeli. Ponekad, pomešamo glad i žeđ, pa nije loša ideja da kad dobijete iznenadni i neočekivani napad gladi iako ste nedavno ručali, prvo popijete čašu vode.

Kad jedete, jedite natenane

Nemojte jesti uz omiljenu seriju ili film, i nemojte skrolovati po telefonu ili tabletu dok ste za stolom. Ako niste skoncentrisani na hranu, veća je verovatnoća da ćete nastaviti da jedete i kad utolite glad.

Koristite manje tanjire

Naučne studije su dokazale da ljudi pojedu manju količinu hrane ako su tanjiri manji. Ako jedete iz velikih tanjira, po navici ćete sipati dok ne napunite tanjir, iako sasvim sigurno niste uvek baš toliko gladni.

Pobrinite se da unosite dovoljno proteina i vlakana

Na taj način, duže ćete imati osećaj sitosti i imaćete sasvim dovoljno energije između obroka.

Autor: Pink.rs