AKTUELNO

Da li ste čuli za pravilo 50-30-20? Verovatno niste, a može mnogo da vam pomogne – i u ljubavi i u vezi sa štednjom novca.

Iako ove stvari deluju sasvim različito i nespojivo, povezuje ih činjenica da morate da naučite kako da rasporedite svoje vreme, i promenite neke navike.

Veze

Logično, kad god ne možemo da ispunimo obećanje koje smo dali, ili zaboravimo nečiji rođendan, pokušaćemo da se izvučemo na obaveze na poslu, umor i slično.

U redu, svi žele da faza medenog meseca u vezi ili braku traje što duže, ali da biste to ostvarili morate i da se malo potrudite.

Stručnjak za veze Vendi Ateneberi navodi da je veoma važno da imate vremena i za partnera, ali i za sebe. Zato predlaže pravilo 50-30-20.

A ono znači: 50 odsto vremena treba odvojiti za partnera i vašu vezu, 30 odsto za prijatelje i rodbinu a 20 odsto za sebe. Atenberi tvrdi da će ova formula obezbediti zdrav i uspešan odnos kojim će svi biti zadovoljni.

I kako ona kaže, odjednom više nemate izgovor da ne odete na piće sa prijateljima ili na dečiji rođendan.

Ne treba potceniti ni značaj vremena posvećenog vezi i partneru, jer to će omogućiti i da vaš seksualni život bude još bolji.

Finansije

Interesantno je i da se pravilo 50-30-20 može iskoristiti i u planiranju finansija.

Princip je sledeći: 50 odsto mesečnog budžeta koristite za plaćanje stanarine, računa, hrane i prevoza.

30 odsto novca odvojite za putovanja, hobi, odeću, izlaske…

A 20 odsto para odvajajte na stranu i to će biti vaš crni fond. Nastojte da ovaj novac ima status “nedodirljivog” i pokušajte da ne padnete u iskušenje da ga iskoristite pre vremena. Iako u vreme opšte krize deluje nerealno da odvajate novac sa strane, vaš trud će se na duge staze itekako isplatiti.

Uostalom, nikada ne znate kada će vam “štek” zatrebati.

#Brak

#Ljubav