AKTUELNO

Deprivacija spavanja može imati ozbiljan negativan uticaj na vaše zdravlje.

Ako imate problema sa nesanicom i teškoćom da zaspite, samo vi znate kako se osećate sledećeg dana. Dodatnim istraživanjem ustanovljeno je da broj ljudi koji ne dobijaju zdrav san svake noći i dalje raste.

Deprivacija (odlaganje, izostanak) spavanja tokom određenog vremena može kao posledicu kasnije imati nekoliko ozbiljnih zdravstvenih stanja- uključujući hipertenziju, gojaznost, dijabetes i oslabljen imuni sistem.

Ne spavamo dovoljno - a to ima značajan uticaj na naše svakodnevno, kao i dugoročno zdravlje- od mentalnog zdravlja do načina na koji naše telo skladišti masnoću. Nedavna istraživanja ističu dokaze koji ilustruju koliko nedostatak sna može i utiče na zdravlje pojedinca i kolektivno zdravlje.

Dobijanje svakodnevne količine adekvatnog sna pomaže u jačanju našeg imunološkog sistema i povezano je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, uključujući gojaznost i dijabetes tipa 2 (1).

1. http://www.jlr.org/content/early/2019/09/04/jlr.P094375.abstract

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu "Journal of Lipid Research", se bavila ispitivanjem načina kako 5 sati sna tokom noći, 4 dana u nedelji, sa jednim 10-satnim spavanjem oporavka utiče na 15 zdravih muškaraca u njihovim 20-im godinama. Tačnije, kako je uticalo na njihovu “postprandijalnu lipemiju” tj. abnormalni porast lipoproteina bogatih trigliceridima koji su povezani sa stvaranjem začepljenja i opasnih masnih plakova u arterijama.

Foto: Unsplash.com

Ono što su istraživači otkrili u ovom eksperimentu nije nimalo dobro po ljudsko zdravlje. Posle ovog režima sna lipidi nisu nestajali iz krvi, već su se i dalje taložili.

Još jedna nedavna studija (2) istraživača sa Univerziteta Ball State otkrila je da skoro trećina zaposlenih Amerikanaca su se izjasnili da imaju 7 sati sna dnevno ili manje, što je trend za koji kažu da se iz godine u godinu pogoršava.

U ovoj studiji, tim koji je vodio profesor Jagdish Khubchandani, analizirao je 150.000 odraslih Amerikanaca od 2010. do 2018. godine. U studiji je otkriveno da u 2010. skoro 31% ispitanika nije dovoljno spavalo, a ta cifra se povećala na 36 % u narednih 8 godina, dakle više od trećine populacije.

Rezultati su bili gotovo identični za muškarce i žene, ali se došlo do zaključka da su neke profesije više pogođene nespavanjem od drugih. Ovo je značajno otkriće, jer se trenutno svedoči o visokim stopama hroničnih bolesti u svim uzrastima, a mnoge od ovih bolesti povezane su sa problemima spavanja.

2. https://link.springer.com/article/10.1007/s10900-019-00731-9

Preporuka za sve osobe koje muči nesanica, kratak, isprekidan san i česta promena ritma spavanja je potpuno prirodan preparat Magnall® Sleep.

Magnall® Sleep je jedinstvena formulacija magnezijuma sa melatoninom, aktivnim oblikom folne kiseline i vitaminima B6 i B12, i pomaže da se eliminišu simptomi nesanice i poremećaja spavanja.

Magnall® Sleep blagotvorno deluje na spavanje kod osoba koje su pod stresom, rade u smenama, menjaju vremenske zone, kao i kod starijih osoba.

Magnall® Sleep dejstvom na cirkadijalni ritam (ciklus spavanja i buđenja) ispoljava trostruki efekat:

1. Olakšava vam da brže zaspite

2. Poboljšava trajanje i dužinu, kao i kvalitet sna

3. Budite se odmorniji

Foto: Abela Pharm

Autor: Pink.rs

#Spavanje

#Zdravlje