AKTUELNO

Seksualnim životom nezadovoljno je oko 50 odsto muškaraca i žena u svetu, dok je u Srbiji taj broj još veći.

Prema rađenim anketama, svaka treća žena i svaki peti muškarac kod nas nezadovoljan je intimnim odnosima sa partnerom.

To nezadovoljstvo se povećava sa godinama i kod muške i kod ženske populacije. Razlozi su brojni, a jedan od najčešćih je takozvana erektilna disfunkcija kod muškarca, odnosno nepostizanje erekcije ili problem da se ona održi do orgazma.

Lekari tvrde da svaki treći muškarac kod nas, stariji od 40 godina, ima problem sa erekcijom - ponekad, učestalo ili stalno.

Foto: Pixabay.com

Međutim, podaci pokazuju da stručnu pomoć potraži veoma mali broj.

Docent dr Đorđe Nale sa Klinike za urologiji Kliničkog centra Srbije ističe da su epidemiološke studije ukazale da samo 10 odsto muškaraca sa erektilnom disfunkcijom traži stručnu – lekarsku pomoć.

Foto: Pixabay.com

Ankete pokazuju da se većina ne obraća lekaru, jer ih je sramota i smatraju da će problem vremenom nestati. Ne traže stručnu pomoć, a rešenja vide u narodnoj medicini, preparatima i lekovima koje nalaze preko interneta, koji su neispitani i čije je poreklo nepoznato.

Interesantan je i podatak da o problemu i njegovom rešenju ne razgovaraju ni sa svojim partnerkama.

Žene prihvataju lansirani filmski model ponašanja koji sugeriše da se to dešava, naročito posle 40. godine i uopšte ne podstiču partnera da potraži pomoć.

Takva reakcija je potpuno pogrešna!

Impotencija je tabu tema u Srbiji

Umesto da bude tretirana kao zdravstveni problem, i za jači i za slabiji pol u Srbiji impotencija je tabu tema.

Foto: Pixabay.com

Mnogi sa ovim problemom imaju loš kvalitet života, gube samopouzdanje, depresivni su i ljuti, ali se ne obrate lekaru zbog stida i neznanja, ukazuje dr Nale i dodaje da su ti strahovi neopravdani jer su nam dostupne proverene, bezbedne i efikasne terapijske opcije poput tableta biliva.

Ankete su pokazale da neki muškarci izbegavaju tablete, jer moraju da ih piju neposredno pred sam seksualni odnos, a da pre toga ne smeju da konzumiraju alkohol i da obilno jedu. To predstavlja svojevrstan pritisak partnerima.

Međutim, postoje terapije, jednu je pomenuo dr Nale, koje deluju i do 36 sati od konzumiranja, na čije dejstvo ne utiču ni hrana, ni alkohol i koje partnerima omogućavaju slobodu izbora pravog trenutka za intiman odnos.

N. Velikić

#Muškarac

#Seks

#Žena

'