AKTUELNO

Ako ste ljubitelj čokoladnih torti, probajte ovaj savršeni desert bez brašna.

Sastojci: 150 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 10 jaja, 200 g čokolade s najmanje 40 posto kakaoa, 150 g mlevenih oraha (prema želji), 3 kašičice kakaoa, prezle za posipavanje.

Foto: Unsplash.com

Priprema:

Otopite maslac. U veću posudu stavite šećer. Odvojite žumanca od belanaca, pa žumance ubacite u posudu sa šećerom, a belanca u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti sneg.

Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žumanca sa šećerom miksajte 5 minuta, pa potom malo po malo unutra dodajte otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć.
Napravite čvrst sneg od belanaca. U smesu žumanaca, šećera i maslaca ubacite otopljenu mlaku čokoladu i kao. Kada ste je povezali sa smesom, ubacite u posudu par velikih kašičica snega kako biste je malo razredili, pa potom u nju umešajte i orahe. Zatim kompletnu smesu ubacite u posudu sa snegom kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom belanaca. Mešajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smesu.

Upalite rernu na 180°C. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljno ga pospite sa prezlama. Ulijte smesu u kalup i stavite u zagrejanu rernu. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte rernu kako se torta ne bi spustila. Tek kada primetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od rubova kalupa, otvorite rernu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suva, torta je pečena.

Autor: Pink.rs

#kolasč