Sirevi sadrže brojne masti, proteine, ali istovremeno i procentualno mali broj ugljenih hidrata. Osim toga, sirevi sadrže i brojne minerale, kakvi su fosfor i kalcijum i tek poneki, magnezijum i vitamine A i B.
Razlika između sireva ogleda se u starostim teksturi, sadržaju masti, poreklu i načinu njegove izrade. Pre svega, razlikujemo meke i tvrde sireve, stare i mlade, ali i masne, polumasne i punomasne sireve. Takođe, oni mogu biti zasnovani na biljnoj bazi, mogu biti napravljeni od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka.
Kalorije u siru zavise od toga kako je i od čega sir napravljen i koliko vode postoji u njemu. Zapravo, sir u umerenosti može da bude dobar izvor proteina i kalcijuma.
Broj kalorija u 100 grama različitih vrsta sireva:
Mladi kravlji sir - 97 kalorija
Punomasni kravlji sir - 370 kalorija
Masni sir od 20% - 350 kalorija
Feta standardni sir - 375 kalorija
SIr za topljenje - 275 kalorija
Kačkavalj - 390 kalorija
Tofu sir - 75 kalorija
Sirni namaz - 115 kalorija
Biljni kačkavalj - 360 kalorija
Posni sir - 110 kalorija
Ovčji sir - 380 kalorija
Kozji sir - 120 kalorija
Sir gauda punomasni - 390 kalorija
Sir Gorgonzola - 360 kalorija