AKTUELNO

Sirevi sadrže brojne masti, proteine, ali istovremeno i procentualno mali broj ugljenih hidrata. Osim toga, sirevi sadrže i brojne minerale, kakvi su fosfor i kalcijum i tek poneki, magnezijum i vitamine A i B.

Razlika između sireva ogleda se u starostim teksturi, sadržaju masti, poreklu i načinu njegove izrade. Pre svega, razlikujemo meke i tvrde sireve, stare i mlade, ali i masne, polumasne i punomasne sireve. Takođe, oni mogu biti zasnovani na biljnoj bazi, mogu biti napravljeni od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka.

Foto: Pixabay.com

Kalorije u siru zavise od toga kako je i od čega sir napravljen i koliko vode postoji u njemu. Zapravo, sir u umerenosti može da bude dobar izvor proteina i kalcijuma.

Foto: Pixabay.com

Broj kalorija u 100 grama različitih vrsta sireva:

Mladi kravlji sir - 97 kalorija

Punomasni kravlji sir - 370 kalorija

Masni sir od 20% - 350 kalorija

Feta standardni sir - 375 kalorija

SIr za topljenje - 275 kalorija

Kačkavalj - 390 kalorija

Tofu sir - 75 kalorija

Sirni namaz - 115 kalorija

Biljni kačkavalj - 360 kalorija

Posni sir - 110 kalorija

Ovčji sir - 380 kalorija

Kozji sir - 120 kalorija

Sir gauda punomasni - 390 kalorija

Sir Gorgonzola - 360 kalorija

#Sir

#kačkavalj