AKTUELNO

Ljubav bi trebalo da bude luda, iracionalna i lišena svake logike. U to verujemo, posebno kad smo vrlo mladi.

Nažalost, postoji velika šansa da nije - ono što zapravo osećamo je zaljubljenost.

Zaljubljenost je iracionalno divljenje koje osećamo prema voljenoj osobi i koje obično traje kratko. Dok ljubav vremenom cveta punim intenzitetom, vatra zaljubljenosti može brzo da zgasne. To najbolje znaju oni koji odluče da se venčaju "na brzinu", dok su još pod naletom emocija, a kad stupe u brak shvate koliko nisu zapravo jedno za drugo.

Kako da znate da li volite ili ste samo zaljubljeni? Neki od ovih znakova zaljubljenosti vrlo su slični ljubavi – naučite da ih razlikujete.

1. Intenzivna, sveobuhvatna osećanja

Kada ste zaljubljeni u nekoga, to ćete osetiti u želucu i stomaku. Već pomenuti leptirići koje ne možete da obuzdate, gubitak apetita, konstantno razmišljanje o voljenoj osobi... Poznato vam je, zar než? Kad nekoga volite, vaša osećanja se razvijaju lagano. Nikada ne gubite tlo pod nogama, niti kontakt sa realnošću. Ljubav čini da se osećate smireno, staloženo i spokojno.

2. Prekomerna posesivnost

Kada ste zaljubljeni u nekoga, želite da ga posedujete. Svako ko se približi vašoj voljenoj osobi kod vas izaziva ljubomoru. Želite da budete u mislima voljene osobe non-stop i želite njenu nepodeljenu pažnju. Kad nekoga istinski volite, ne plašite se da ga izgubite, jer i ne želite da ga posedujete. Voljenoj osobi dajete prostora da živi sopstvenim tempom.

Foto: Pixabay.com

3. Strah i strepnja

Kad ste zaljubljeni, sve vreme ste u strahu da ćete ostati bez voljene osobe. Prevariće vas, ostaviće vas, otputovaće hiljadama kilometara daleko i više se nećete videti... Kad volite, nemate tu vrstu straha i strepnje. Nikada se nećete uplašiti da ćete izgubiti voljenu osobu. Znate da je ona u svakoj srži vašeg bića i fizički gubitak ne može da vas razdvoji. Bez obzira sa kim je, na koga misli ili šta radi, svejedno ćete je voleti.

4. Oličenje savršenstva

Kada ste zaljubljeni, poverovaćete da je vaša voljena osoba personifikacija savršenstva - idealan partner, ljubavnik iz vaših snova. Iz vaše perspektive, na voljenoj osobi sve je savršeno, besprekorno i vrhunski. Kad nekoga volite, vi znate da vaš emotivni izbor nije ni blizu savršenstvu, ali vas se to i ne tiče. Prihvatate voljenu osobu takvu kakva jeste, volite njene mane i razumete propuste koje pravi. Bez obzira na to kakva je vaša voljena osoba zaista, ona je vladar vašeg srca.

5. Osećaj zavisnosti

Kada sto zaljubljeni, a „druga strana“ vam ne uzvraća naklonost, padate u očaj. Postajete samokritični, obezvređujete svoje kvalitete, samosažaljevate se... Kada volite, osećate se kao „druga polovina jabuke“. Imate duboki osećaj povezanosti i razumevanja sa voljenom osobom i spremni ste na zajedničke ludorije da biste se dobro zabavili.

Autor: Pink.rs

#Veza