AKTUELNO

Zbog društva u kome živimo, žene su pod velikim pritiskom da izgledaju na uvek lepo i poželjno, ali takvo razmišljanje vam ne donosi ništa dobro. Naprotiv, to može biti pogubno za vaš seksualni život.

– Nema apsolutno nikakvog razloga da ne doživljavate sjajan seks u 50-ima, 60-ima, 70-ima – pa nadalje. Ali, postoji jedna velika prepreka koja neprestano zaustavlja velik broj žena starijih od 50 godina u drugoj polovini svog života: stide se vlastitog tela – rekla je seksualna terapeutkinja i autorka brojnih knjiga Tracey Cox.

Kako ona objašnjava, problemi s fizičkim izgledom pogađaju žene u svim dobima, ali kad žene pređu 50 godina, taj osećaj se može eksponencijalno pojačati.

Zašto nedostatak samopouzdanja ima takav uticaj?

Mnoge žene tokom celog života imaju komplekse vezane za svoj izgled.

– Intervjuisala sam stotine žena za svoju knjigu ‘Sjajan seks započinje u 50-im godinama’ i pitala ih kako se osećaju u svom telu. Retke su bile one koje su odgovorile da su srećne sa svojim telom – kaže Tracey Cox.

– Zbog društva u kome živimo, žene su pod velikim pritiskom da izgledaju na određeni način: mlade, vitke, bez bora i slično. Ali takvo razmišljanje vam ne donosi ništa dobro. Naprotiv, to može biti pogubno za vaš seksualni život – objašnjava.

Dodaje da ‘brinući se da vaše telo nije dovoljno seksi ili poželjno kod žena se javlja strah od seksa pa da ga odbijaju iako ga žele jer se osećaju posramljeno svojim izgledom i ne žele se nikom pokazivati’.

– Postoji izreka: ‘Kad stid uđe na vrata, požuda izleti kroz prozor’ – kaže i napominje da to što se neko oseća seksi nema veze s time kako fizički izgleda. Osećati se seksi je stav, a ne rezultat vašeg mišljenja o tome kako izgledate.

Mnoge žene nakon 50. godine ne vole svoja tela zbog posledica rađanja, poput strija, opuštene kože i grudi koje moraju podići da bi namestile grudnjak. Drugi neprijatelj su opšti učinci starenja: naboranost kože, promena teksture kože, pojava celulita i gravitacija, zbog čega pojedini delovi tela se samo sve više spuštaju prema tlu. Sve su to prilično neizbežne, prirodne posledice dostizanja pola veka u godinama, roditeljstva…

– Samo što većina žena o tome ne razmišlja na logičan način. Umesto toga, naša je reakcija emocionalna. Kakva je svrha kritikovati nešto što se događa svakom telu i što je potpuno neizbežno? – pita Tracey.

Kako se iznova zaljubiti u svoje telo – i seks

– Nisu sve žene koje sam intervjuisala za knjigu imale negativnu sliku o svom telu. I pogodite šta? Žene koje su bile ljubazne prema sebi, prema svom telu i koje su se osjećale atraktivno, ne samo da su nastavile da imaju seksualne odnose, već su rekle da imaju prilično zadovoljavajući seks. S druge strane, sve žene koje su imale komplekse vezane uz izgled svog tela su u potpunosti prestale sa seksualnom aktivnošću – ispričala je o svom saznanju.

– Loša slika o svom telu je najčešći razlog zašto žene nakon pedesete nemaju dobar seksualni život. Mržnja prema svom izgledu potencira loš stav prema seksu koji s vremenom postaje sve odbojniji – objasnila je Tracey za Mind Body Green.

Nekoliko praktičnih stvari koje trebate učiniti kako biste pomogle sebi:

1. Dajte do znanja svojem partneru da se želite da se osećate poželjno

Važno je osećati se željeno i imati nekoga ko vas poželjno gleda. Jednako važno je verovati svojim partnerima kad vam to kažu. Prihvatite komplimente!

2. Preskočite dijetu

Ako vaš doktor vjeruje da bi veličina vašeg tela mogla predstavljati rizik za zdravlje, svakako preduzmite potrebne izmene u ishrani i načinu života. Ali samo budite svesni da naša percepcija tela nema puno veze s onim kako zapravo izgledamo.

3. Više seksa!

Seks poboljšava sliku koju imate o svojem telu jer tokom seksa vas vodi vaša podsvest i obavlja posao umesto vas. Ona zaobilazi te kritične unutrašnje glasove i govori vam: ‘Hej! Ti si i dalje poželjna!’ Što je bolji seks to se bolje osećate sami sa sobom. A tako i više uživate. To nas, opet, tera da više želimo seks, što pomaže boljoj slici o samom sebi.

4. Radite na svojim seksualnim veštinama

Zvuči bizarno, dok ne razmislite. Ako ste briljantan ljubavnik i navikli ste da ljudi govore: ‘Bože. To je bilo fantastično! Neverovatni ste!’ tada vam način na koji izgledaju vaša bedra neće padati na pamet tokom seksa. Žene koje znaju da su izvrsne u krevetu retko imaju komplekse vezane za svoj izgled, a za vreme seksa su opuštene i uživaju u trenutku. Ako se ne osećate poželjno, napravite domaći zadatak i istražite kako pružiti odličan oralni seks ili kako začiniti svoju seksualnu vezu.

5. Inicirajte seks

Onaj ko češće inicira seks smatra se ‘seksualnim tipom’ čoveka, a to ima direktan uticaj na seksualnu premoć kod partnera. Umesto da ste onaj partner koji odgovara na poziv na seks, budite onaj koji ga traži i tako probudite svoj uspavani libido.

6. Budi sebi najbolji prijatelj

Što biste poručili najboljoj prijateljici koja ima loše mišljenje o sebi? Vrlo verovatno biste joj rekli da prekine s tim glupostima i obasuli je komplimentima. Zašto onda to ne učinite za samu sebe?

#Ljubav

#Seks