AKTUELNO

Svaki pas je umiljat, drag i pametan na svoj način. Svaka rasa ima neke svoje kvalitete: neke su odlični psi za rad, neke su vrlo umiljate, neke nezamenljiva pomoć u lovu, a neke se skoro ne linjaju pa su idealne za stan. A među stotinama rasa pasa, ovih pet se izdvajaju po visokoj inteligenciji.

1. Graničarski škotski ovčar – Border Collie

Border Collie smatra se najpametnijim psom zbog njegove visoke inteligencije i mnogo energije. Izuzetno je važno dati ovom psu zadatak i svrhu jer biste inače mogli da svoj dom zateknete okrenut naopačke kada se vratite s posla. Snažno se vežu za ljudi i vlasnici su im idealni radni i životni suputnici. Međutim, neće im biti dobro ako nemaju vlasnika jednake energije kao što su oni. Zbog toga što su ovčari, mala deca bi mogla da im smetaju jer ne mogu da ih uteraju u „stado“ kako su zamislili. Pravom vlasniku će ova rasa biti sjajan izbor jer će vrlo će brzo naučiti sve što treba.

2. Pudla

Pudlu se vrlo lako dresira i vrlo je oštroumna i uživa u ljudskom društvu. Dobar je radni pas, kao čuvar i u lovu. Odlična je u treningu i vrlo poslušna, a voli kreativno vreme za igru, zbog čega je nekada bila popularna kao cirkuski izvođač. Međutim, ako joj je dosadno, kreativno će se zabavljati pa ponekad i upasti u nevolje.

3. Nemački ovčar

On je poznat po inteligenciji. Pametan je, hrabar i zaštitnički nastrojen i zavisi od ljudskog društva. Trikove uče nakon samo nekoliko ponavljanja, a naredbama se pokoravaju uglavnom nakon što im je prvi put kažete. Znatiželjni su kada je u pitanju učenje novih zadataka jer im to daje smer i svrhu. Osim kao ovčar, često se koristi i kao čuvar, policijski i pas tragač, a treniran je i za vojne skokove padobranom.

4. Zlatni retriver

Ova vrlo umiljata i popularna rasa poznata je i po inteligenciji. Može da nauči preko 200 naredbi, što ga čini odličnim životinjskim prijateljem u domu i na radnom mestu. Odan je, pun ljubavi i strpljiv, voli da ugađa i uči..

5. Doberman

Ovaj pas je urođeno neustrašiv i odlične kondicije pa je jedan od najpopularnijih pasa čuvara. Pametan je i pun samopouzdanja pa ga lako možete dresirati za dominaciju, ali i poslušnosti. Mnogima je zastrašujućeg izgleda zbog toga što je poznat kao policijski i ratni pas, ali zapravo je vrlo nežan. Njegova odanost i oštrina čine ga odličnim dodatkom porodici.

#KUČE