AKTUELNO

Kakao nije samo ukusan kada se pije nego je blagotvoran i za zdravlje.

1. Jača krvne sudove

Kakao pomaže da se stabilizuje ili smanji krvni pritisak, jača krvne sudove i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Lekari savetuju da ne pijete više od dve šolje kakaa dnevno, jer ovo ukusno piće sadrži šećer i zasićene masti.

2. Pomaže pri oporavku mišića

Naučnici su dokazali da se nakon upotrebe kakaa mišići sportista oporavljaju brže. Napitak sadrži proteine koji su potrebni za regeneraciju mišića, ugljene hidrate i zamenjuju rezervu energije mišićnog tkiva. A mleko nadoknađuje snabdevanje vodom i raznim jonima kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

3. Podiže raspoloženje

Kakao i čokolada su veoma korisni za aktivan mentalni ili fizički rad i mnogi ih nazivaju odličnim antidepresivima. Ukoliko ujutru popijete šolju kakaa ovo piće će vam dati energiju i osnažiti vas. U večernjim satima kakao može poslužiti kao napitak za ublažavanje stresa i umora.

4. Poboljšava memoriju

Flavonoidi, koje sadrži kakao mogu da smanje rizik od demencije i utiču direktno na strukturu i funkciju mozga. Ova jedinjenja štite moždane neurone od oštećenja i poboljšavaju metabolizam i pamćenje.

5. Pomaže u borbi protiv gojaznosti

Američki istraživači su otkrili zanimljiv podatak: uprkos činjenici da kakao ima više kalorija nego čaj ili kafa, on ne dovodi do gojaznosti.

Činjenica je da čak i mali deo ovog napitka izaziva osećaj sitosti, tako da ćete nakon šolje toplog kakaa pojesti manji obrok jer sprečava prejedanje.

#kakao