AKTUELNO

Evo kako da znate šta nije u redu sa vašim noktima

Slabi, mekani na dodir ili lako lomljivi nokti mogu biti znakovi upozorenja za brojne zdravstvene probleme. Nutricionista iz Sidneja Fiona Tak kaže da promene na našim noktima mogu da nagoveste probleme u našem organizmu, a sledeći simptomi te bolesti bi se pokazali tek nedeljama kasnije.

Fijona tvrdi da joj je sastanak sa manikirkom "spasio život" nakon što je ona primetila promenu na noktima i nagovarila je da uradi testove. Otkrilo se da ima rak pluća.

Nutricionistkinja je rekla da postoji nekoliko jednostavnih znakova kojih bi trebgalo svi da budu svesni, zato što nagoveštavaju probleme, koji mogu biti različiti, od nedostatka hranjivih materija u organizmu do zlokobnih bolesti. Dodala je da je uvek važno razmotriti da li je spoljni faktor uticao na nokat, poput veštačkih noktiju, ili slučajnih fizičkih oštećenja.

Foto: Pixabay.com

Bele mrlje ili linije

Zdravi nokti su obično prirodno ružičaste boje, ali ako se ta boja pretvori u bledu ili u plavu, to može biti znak loše cirkulacije. Promena boje takođe može nagovestiti nedostatak gvožđa u telu, što je relativno lako nadomeštivo odgovarajućom istranom. Konzumiranje crvenog mesa bi pomoglo u povećanju nivoa gvožda u krvi.

Jedna od najčešćih promena na noktima, pojava belih mrlja, obično ukazuje na nedostatak cinka i kalcijuma. Da bi se smanjio nedostatak Fiona predlaže kunzumiranje mlečnih proizvoda i lisnatog zelenog povrća za kalcijum, a seme bundeve, ribe i crvenog mesa za cink.

Bleda ili plavičasta boja

Male vertikalne linije na noktu

Tanke neravnine ili vertikalne linije mogu da ukazuju na probleme u crevima. Sami nokti ne dobijaju dovoljno hranjivih sastojaka, što može značiti da se vitamini ne absorbuju tokom varenja. Generalno, sve neravnine ili linije na noktu ukazuju na manjak određene hranjive materije, zato kada ugledate to obavezno preorganizujte svoju ishranu, i počnite sa unošenjem veće količine vitamina i minerala.

Autor: Pink.rs

#Nokti