AKTUELNO

Ukoliko ste rešili da pređete na režim ishrane koji se bazira više na namirnicama biljnog porekla, kako biste duže bili siti, imali više energije i unosili proteine, preporučujemo vam da jedete pasulj.

Ovo nije jedini razlog zbog kojeg pasulj treba da se nađe na vašem meniju.

Bogat je vlaknima

Pasulj je bogat vlaknima koja snižavaju nivo holesterola i ubrzavaju probavne procese. U kombinaciji sa zdravom ishranom i vežbanjem, to može biti izuzetno korisno, pa ako želite da smršate, jedite pasulj barem nekoliko puta nedeljno.

Sporo se vari

Ova namirnica se prilično sporo vari, što znači da vam pruža duži osećaj sitosti, pa nećete ubrzo nakon obroka želeti nešto da grickate. Samim tim nećete unositi nepotrebne kalorije, pa ćete vremenom primetiti i da ste izgubili nekoliko kilograma.

Foto: Pixabay.com

Sadrži malo kalorija

Pasulj ima izuzetnu nutritivnu vrednost, a sadrži jako malo kalorija - jedna šoljica, u zavisnosti od vrste, sadrži između 200 i 250 kalorija. 4. Dobar izvor proteina. Reč je o izuzetno dobrom izvoru kvalitetnih belančevina, koji sadrži malo kalorija i masnoća, što znači da je odličan za struk. Zbog takvog sastava, pasulj je izuzetno hranjiva namirnica!

Odlična je zamena za meso

Ako ne jedete meso ili pokušavate da ga izbegavate, pasulj je odlična namirnica kojom ga možete zameniti, jer sadrži proteine i ostale hranjive materije koje će vam dati energiju. Odličan je izbor i za vegeterijance, ali i za ljubitelje mesa koji imaju problema s nadutošću i letargijom koje meso može da izazove.

Stabilizuje šećer u krvi

Ako bolujete od dijabetesa ili hipoglikemije, svakako bi trebalo da jedete što više ove supernamirnice!

Autor: Pink.rs

#pasulj