AKTUELNO

Osobe koje pate od bolova u donjem delu leđa osećaju neprijatnost već na sam dodir bolne regije, bol je prisutna i u fazi mirovanja i po pravilu se reflektuje u jednu od nogu. To otežava svakodnevno kretanja, doprinosi osećaju tromosti i zamora, a problem se na taj način produbljuje, pogotovo kada je o gojaznima reč.

Da biste sprečili progresiju išijasa i trajno se rešili bolova najbolji način je da redovno vežbate.

U lečenju sindroma bolnih leđa vrlo efikasne su se pokazale vežbe sa loptom prečnika od 20 do 25 centimetara.

Bočni trbušnjaci

Iz ležećeg položaja na leđima podignite opružene noge pod pravim uglom. Loptu držite u rukama na grudima. Podignite glavu i loptom lagano "prođite" pored levog kolena. Vratite loptu na grudi. Isto ponovite "prolazeći" pored desnog kolena. Radite naizmenično po 10 ponavljanja.

Jak stomak

Čamac
Iz sedećeg položaja na podu sastavite stopala tako da oblikuju izgled čamca. Loptu držite ispred grudi, pritisnite je, pustite i podižite je iznad glave. Ponovite 10 puta.
Lezite na leđa, a loptu držite ispred lica. Savijte noge u kolenima. Podignite glavu i loptom težite ka kolenima, razdvojite ih i "prođite" malo loptom ka napred. Vratite se postepeno u početni položaj. Ponovite 10 puta.

Vežbe ponavljajte 10 puta, pa ponovo.
Zatezanje boka

Lezite na bok i oslonite se na podlakticu. Drugu ruku oslonite na bok. Loptu držite (bez ruku) iza kolena slobodne noge i podižite nogu nagore pa vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta, pa zatim još 10 ponavljanja samo podizanje noge. Okrenite se na suprotan bok i ponovite vežbu.

Podizanje kolena

Kleknite i oslonite se na podlaktice. Ukrstite prste ruku. Loptu držite iza desnog kolena (bez ruku). Podižite desno koleno u stranu dok butina ne bude paralelna sa podlogom, pa vratite u početni položaj. Zatim, podižite desnu nogu nagore pa se vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta podizanje kolena u stranu i 10 puta nagore. Zatim isto ponovite i levom nogom.